Preporuke iz EU
0

Milinović: Na popisnom listu pitanja o religiji i maternjem jeziku

FENA
Zdenko Milinović
Zdenko Milinović
Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović izjavio je danas da je preporuka Međunarodnog monitoringa popisa EU da u popisnom listu u potpunosti budu otvorena pitanja o nacionalnoj pripadnosti, religiji i maternjem jeziku.

On je podsjetio da su Zakonom o popisu stanovništva, koji je usvojen u februaru, predviđene i kategorije koje će biti popisane.

"U odnosu na popisnicu koja je bila u prvoj varijanti, to pitanje smo redizajnirali i do kraja mjeseca bit će objavljena na web stranici Agencije", rekao je Milinović dodajući da na osnovu rezultata popisnice probnog popisa može biti promjena i na popisnici za glavni popis.

Milinović je kazao da je za probni popis, koji je planiran za kraj oktobra, urađen novi dizajn u odnosu na popisnicu koja je bila prije u opticaju.

"Smatram da će novi dizajn zadovoljiti sve u BiH. Popisivači, a to je regulirano i samim uputstvom, ne smiju nijednog momenta navoditi osobu na bilo kakav odgovor, koja za prva dva pitanja (o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti) ima pravo i da se ne izjasni", pojasnio je Milinović.

Po njegovim riječima, ponuđeni prijedlozi za džek boksove za konstitutivne narode Agenciji olakšava obradu podataka, jer softver to automatski 'čita' i registruje kao odgovor.

"Sloboda izjašnjavanja podrazumijeva da svaki građanin odgovori na ta tri pitanja kako želi, što se u potpunosti mora ispoštovati i upisati, bez bilo kakvih navođenja i davanja instrukcija od popisivača", rekao je Milinović.

Također je predviđeno, dodao je Milinović, da kod maternjeg jezika osoba može dati dva različita odgovora.