BiH
185

Mijenja se zakon o raspodjeli javnih prihoda u FBiH: Svi se žale da Sarajevo dobija previše

Piše: N. Novalić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH bit će ključni zakon na kojem će se raditi u narednom periodu. Raspodjelom novca nezadovoljno je više kantona koji smatraju da previše novca odlazi Kantonu Sarajevo.

Prihodi s jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje raspodjeljuje se na dva entiteta i Brčko distrikt. Iz dijela koji dobije Federacija BiH najveći postotak, 51,48 posto, transferira se za kantone. Nešto manji dio, 36,2 posto, ide na funkcioniranje Federacije BiH. Mnogo manji procent od kantona dobiju jedinice lokalne samouprave, kojima pripada ukupno 8,42 posto prihoda. Direkciji za ceste transferira se preostali dio sredstava, a to je, procentualno, 3,9 posto.

Sporni ponderi

Pojedinačna raspodjela s federalnog na kantonalni nivo vrši se na osnovu četiri parametra. Tu je, prije svega, broj stanovnika koji nosi 57 posto, zatim broj učenika u osnovnom obrazovanju s udjelom od 24 posto, broj učenika u srednjem obrazovanju nosi 13 posto, a površina kantona uzima se u obzir u preostalih 6 posto.

Dakle, na osnovu ovih parametara utvrđuju se koeficijenti za isplatu prema kantonima. Međutim, četiri nabrojana parametra u prilično bi isti položaj stavila Sarajevski, Zeničko-dobojski i Tuzlanski kanton. No, Kantonu Sarajevo dodijeljen je i poseban status, pri čemu mu je dat ponder 2. Slična situacija je i s Bosansko-podrinjskim kantonom koji zbog slabijih ekonomskih prilika ima ponder 1,8. Ponder za KS smanjen je nedavno kako bi se dio sredstava preusmjerio za finansiranje Grada Sarajeva.

Da će ovo biti ključni zakon oko kojeg će se u narednom periodu lomiti koplja svjedoči i činjenica da sporenja nisu, ako u mnogim slučajevima, na osnovu etničkih podjela.

Pomaže i misija MMF-a

Izmjene zakona traže podjednako iz Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona, kao i iz Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog. Posebno je zanimljivo da oprečne stavovo o sadašnjoj podjeli javnih prihoda imaju, naprimjer, Kanton Sarajevo i Tuzlanski kanton iako su u oba kantona na vlasti premijeri iz iste stranke.

U periodu od 2. do 16. 3. 2016. na poziv Federalnog ministarstva inansija u našoj zemlji je boravila Tehnička misija Međunarodnog monetarnog fonda o reformi sistema raspodjele prihoda s ciljem pružanja pomoći u izradi novog Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, potvrđeno je za Klix.ba iz ovog ministarstva.

Oni su održali niz sastanaka s predstavnicima Federalnog ministarstva finansija i dali preporuke za poboljšanje postojećeg sistema raspodjele prihoda koji bi podržao pravednost i fiskalne ciljeve Federacije.   Trenutno se, na temelju preporuka Tehničke misije Međunarodnog monetarnog fonda, radi analiza u smislu utvrđivanja adekvatnog modela raspodjele koja će biti osnova za izradu novog zakona.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković za Klix.ba kaže da je tehnička misija MMF-a posjetila i Kanton Sarajevo, kao i da su u stalnom kontaktima sa Vladom FBiH.

“Sa premijerom Novalićem sam više puta razgovarao o ovom pitanju. Sa ministricom Milićević nisam jer tu imamo jednu tenziju jer smatramo da nam je jednom neustavnom uredbom oduzela oko šest miliona KM”, kaže Konaković.

Potpuno novi model

Najvjerovatnije je da će se ići na donošenje potpuno novog zakona koji će podrazumjevati novi model raspodjele javnih prihoda.

Novi model bi podrazumijevao da se djelimično koristi solidarni princip koji bi omogućio ravnomjeran razvoj svih dijelova FBiH, a posebno dva kantona koji su u najlošijem položaju – BPK Goražde i Posavski kanton. Ono što se u narednom periodu treba odlučiti svakako je u kojem obimu će faktor solidarnosti utjecati na raspodjelu javnih prihoda.

Ponderi bi bili u potpunosti ukinuti, a pored solidarnog faktora ključni faktor koji bi doveo do toga da se svakom pripadne toliko prihoda shodno obimu uplate poreza.

Jedan od mogućih parametara koji bi doveo do realne raspodjele javnih prihoda mogla bi biti krajnja potrošnja (kako se sada dijele prihodi između entiteta i Brčko distrikta).

“Mislim da bi to mogla biti dva stuba na kojim bi se mogao donijet novi zakon. Mi podržavamo ukidanje pondera svima i mi nestrpljivo čekamo prijedlog. Istovremeno, mi pripremamo i svoju verziju zakona i tim povodom angažirali smo jednu ozbiljnu instituciju. Svoj prijedlog ćemo za mjesec ili dva ponuditi, a ako Vlada FBiH bude imala bolji prijedlog nemamo ništa protiv”, kaže Konaković.

Konaković: Uplatimo 2,5 milijardi KM a vrati nam se 450 miliona

Premijer KS kaže da je jedan od problema činjenica da svi gledaju šta se raspoređuje od prihoda, ali d aniko ne gleda koliko ko doprinosi, odnosno zarađuje.

“Mi smo uradili jednu studiju u kojoj se pokazalo da Sarajevo u četiri godine uplati tri milijarde KM više prihoda nego cijeli entitet RS. Uradili smo kalkulacije kada isključimo neka velika preduzeća u Vlasništvu FBiH kao što je Elektroprivreda BiH i BH Telecom i opet je ogromna razlika u uplati prihoda. Samo u 2015. mi smo uplatili oko 2,5 milijarde KM, a nama u KS se vrati 360 miliona KM, a općinama se vrati još nekih 50 do 60 miliona KM. Dakle, mi uplatimo 2,5 milijardi KM a vrati nam se maksimalno 450 miliona KM”, pojašnjava Konaković.

Ako bi se išlo samo na ukidanje pondera pri čemu bi svi parametri ostali isti KS bi na godišnjem nivou imao 140 miliona KM manje prihoda. Konaković naglašava da bi to značilo “ubijanje Kantona Sarajevo” pri čemu bi automatski bio zabilježen i pad prihoda na nivou BiH.

“Ovaj novi model bi natjerao sve kantone da se takmiče ko će više uplatiti jer bi im se vraćao najveći dio sredstava. Ovaj model više nikome ne odgovara”, kaže na kraju Konaković.