BiH
0

Mihaljević: Čovjek sa čarapom na glavi

Sarajevo-x.com/BIRN
Provođenje dokaza Odbrane na suđenju Zdravku Mihaljeviću nastavljeno je saslušanjem dvaju svjedoka. Svjedok čiji je identitet zaštićen oznakom C, a koji je bio i svjedok Tužilaštva u ovom postupku, saslušan je bez prisustva javnosti. U dijelu otvorenom za javnost svjedočio je Halil Bešić.

Za napad, progon, ubistva i mučenja civila u mjestu Tulice u junu 1993. godine, Tužilaštvo BiH tereti Zdravka Mihaljevića, bivšeg pripadnika Druge bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO) “Ban Josip Jelačić” i kasnije zapovjednika Postrojbe za posebne namjene “Maturice”.

U optužnici stoji da je Zdravko Mihaljević, zajedno sa još dva pripadnika “Maturica”, 12. juna 1993. godine iz “automatske puške” ubio sedam muškaraca, te je iz “neposredne blizine” ubio još jednu osobu.

Halil Bešić, iz Blažuja kod Sarajeva, ispričao je da se 12. juna 1993. godine nalazio u selu Tulice, kod punca Ibrahima Jahića. U Tulicama je bio angažovan u seoskoj straži.

Bešić je opisao strijeljanje na groblju. Prema njegovom sjećanju, između ostalih 20-ak stanovnika ovog sela, tu su bili Muhamed, Mehmed i Ibrahim Jahić, te Zijad i Aziz Huseinović.

Do groblja su ih dovele tri osobe, dvojica u uniformama HVO-a, a jedan u crnoj uniformi i “sa čarapom preko lica”. Na pitanje advokata Tomića da opiše osobu sa čarapom na licu, svjedok je odgovorio da je bio “povisok, mršaviji”.

“Ovaj sa kapuljačom me izveo iz stroja i pitao ko je sa mnom držao stražu i ko ima oružje. Rekao sam da smo Aziz, Zijad i ja čuvali stražu i da smo imali oružje kad smo skupa čuvali stražu”, rekao je svjedok.

Prema njegovom sjećanju, razgovarali su 20-ak minuta. Upitan da procijeni visinu ove osobe, Bešić je izjavio da je on sam visok oko 186 centimetara, dok je osoba sa čarapom bila njemu “do brade”.

Bešić je potvrdio da je na televiziji vidio Zdravka Mihaljevića, ali da mu to ništa nije predstavljalo.

Tužiteljica Slavica Terzić pitala je svjedoka da li je ikada čuo ko je bila osoba sa kapuljačom. “Narod k’o narod. Govorili su ‘ovaj, onaj’. Ali ja ne mogu govoriti o imenima”, izjasnio se Bešić.

Ista osoba izvela je iz stroja Aziza Huseinovića. “Ispitivao ga je ima li pušku, Aziz nije htio reći, i pucao mu je u noge. Tu je ostao, tu su ga ubili”, rekao je svjedok. “Zijad je ubijen kad i ostali. Maskirani vojnik im je ‘bježite ispod puta jedan po jedan’, i pucao im u leđa”, prisjetio se Bešić.

Preživjeli su kamionom odvezeni do Lepenice. U bijelom golfu pratila su ih trojica vojnika u uniformama HVO-a, među kojima, prema riječima ovog svjedoka, nije bilo osobe sa čarapom na glavi. Na jednom mjestu kamion se zaustavio i s njega je “skinut” Ibrahim Jahić. Svjedok tvrdi da ga je vidio kako ulazi u bijeli golf. Tijelo Ibrahima Jahića ekshumirano je 1998. godine.

Suđenje će se nastaviti 7. februara 2008. godine.