BiH
0

Mihajlica: Apsurd da sporazum potisuje predsjedavajući u ostavci

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Srpska radikalna stranka RS-a (SRSRS) smatra da je današnje parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU "koja je pod protektoratom, paradoks, farsa, prevara i velika sramota za samu EU“.

Predsjednik radikala RS-a Milanko Mihajlica rekao je na pres-konferenciji da je "apsurd što će sporazum parafirati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić u ostavci i što će političari na vlasti pokušati da prikažu kako su oni zaslužni za to".

"Velika je farsa i što EU potpisuje sporazum sa zemljom koja je pod protektoratom, jer to, između ostalog, pokazuje i jučerašnje Lajčakovo objavljivanje odluke kojom se donosi autentično tumačenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH", naveo je Mihajlica.

Iznio je stav da su tragikomične izjave kako je ovo historijski dan "jer je pitanje koju će cijenu Milorad Dodik i Mladen Ivanić dogovoriti i šta će RS platiti za potpisivanje Sporazuma BiH s EU"

Dodao je i da njegova stranka nije protiv procesa koji vode ka približavanju EU, ali pod pretpostavkom da se očuvaju institucije RS-a i da se ne dovodi u pitanje njeno postojanje i pod pretpostavkom da EU nije za nezavisnost Kosova.

Istaknuo je i da su Mostarska deklaracija, Akcioni plan za reformu policije i dogovor o funkcioniranju Parlamentrane skupštine BiH i Vijeća ministara BiH u suprotnosti s ustavima RS-a i BiH, te stavovima Narodne skupštine uz ocjenu da se ovim ne zaustavlja prijenos nadležnosti s RS-a na nivo BiH, već je "najnovijom prevarom" omogućeno ukidanje MUP-a RS-a, jer će entitetska policija biti samo jedan dio policijske strukture BiH.

Predsjednik radikala RS-a je, povodom oglašavanja Saveza za borbu protiv kriminala u RS-u u vezi s nedavnim ubistvom u Banjoj Luci Milana Vukelića, zatražio da se oglase premijer RS-a i ministar unutrašnjih poslova, odnosno da Milorad Dodik smijeni Stanislava Čađu.