BiH
0

Michelangelo Pistoletto ponovo dolazi u Sarajevo

Sarajevo-X
Michelangelo Pistoletto, jedan od najznačajnijih svjetskih umjetnika, dobitnik Zlatnog lava za životno djelo na 50. Venecijanskom bijenalu, prvi je učesnik programa Ars Aevi Otvoreni internacionalni univerzitet 2005.

Susret i razgovor sa umjetnikom održaće se u amfiteatru Akademije likovnih umjetnosti u ponedjeljak, 28.02.2005. godine u 17h. Tom prilikom Michelangelo Pistoletto će predstaviti svoj aktualni umjetnički projekt «Voljeti razlike».

Michelangelo Pistoletto je prvi umjetnik koji je još 1994. postao osnivač Kolekcije Ars Aevi Njegovo djelo «La Porta dello Specchio» (kolekcija Milano, kustos Enrico Comi) tako je imalo ključnu ulogu u procesu formiranja Kolekcije Ars Aevi. U januaru 2001. godine, Ars Aevi je predstavio Pistolettovo stvaralaštvo velikom retrospektivnom izložbom u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine. Ista je izložba u maju 2001. godine predstavljena u Muzeju savremene umjetnosti Ludwig u Budimpešti ponovo u organizaciji Ars Aevi.

Pistoletto je rođen 1933. godine u Bielli (Italija). Već više od četrdeset godina aktivan je na svjetskoj umjetničkoj sceni. Smatraju ga jednim od najznačajnijih umjetnika u Italiji i svijetu, akterom glavnih avangardnih pravaca – od pop arta do arte povere, teatarskih performansa, instalacija, multimedijskih radova. Kao dvadesetogodišnjak, počeo je slikati autoportrete. Međutim ti radovi ubrzo su dobili jednu novu dimenziju. Monohromna tamna pozadina koja je imala mogućnost refleksije, postala je ogledalo. Tako nastaju ciklusi radova «Slike-ogledala», zatim instalacije «Množenje i dijeljenje ogledala», a kasnije u duhu pokreta siromašne umjetnosti (arte povera) Michelangelo Pistoletto radi instalacije sa otrcanim, umjetnički bezvrijednim materijalima i objektima i tako ruši koncept umjetničkog djela kao estetski završnog predmeta. Jedna od osnovnih teza njegove umjetnosti je da djelo mora biti dosljedno pomjenjljivoj i svakidašnjoj stvarnosti tako da je i sam pojam vremena, kao četvrte dimenzije, prisutan u njegovim radovima.

Umjetničko djelovanje Michelangela Pistoletta može se rezimirati i staviti u kontekst otvorenog kreativnog programa, umjetničkog projekta, u kome se povezuju različite umjetničke, konceptualne, društvene i pedagoške discipline. 1994. godine predstavio je «Progetto Arte», angažirani projekt koji se zasniva na ideji da je umjetnost najsenzibilniji i najcjelovitiji izraz misli te da je došlo vrijeme da umjetnik preuzme na sebe odgovornost da stavi u komunikaciju sve ljudske djelatnosti, od ekonomije do politike, od nauke do religije, od obrazovanja do ponašanja, ukratko sve ono što čini društveno tkivo.

Učešće Michelangela Pistoletta Ars Aevi realizira u saradnji sa Akademijom likovnih umjetnosti u Sarajevu, UNESCO - Ured u Veneciji, Ministarstvom vanjskih poslova Italije i Ambasadom Italije u Sarajevu.