BiH
559

Mevlida Mujić osuđena na dvije i pol godine zatvora zbog ubistva novorođenčeta

Piše: M. N.
Mevlida Mujić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mevlida Mujić iz Srebrenika, koja je optužena za čedomorstvo nakon što je udavila svog tek rođenog sina te ga potom bacila u kontejner na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, osuđena je danas pred Općinskim sudom u Sarajevu na dvije godine i šest mjeseci zatvora zbog ubistva svog djeteta.

Prema izrečenoj presudi, Mujić je 18. juna 2014. godine ugušila svog živorođenog sina i bacila ga u kontejner.

Podsjećamo, Mujić je dok je bila trudna, osjetivši bolove, otišla u kupatilo kuće u kojoj je stanovala u Vogošći i rodila živo muško dijete. Potom je djetetu stegnula vrat i usta te na taj način zatvorila disajne puteve, poslije čega se beba ugušila. Nakon toga je novorođenče umotala u gornji dio pidžame i peškir te sve zajedno stavila u PVC vrećicu i odnijela u Vilsonovo šetalište, te bacila u kontejner za odlaganje smeća, gdje je dijete pronašao slučajni prolaznik.

Izvršenim psihijatrijskim vještačenjem utvrđeno je da je osuđena bila slabije uračunljiva, ali ne bitno slabije, s obzirom na počinjeno krivično djelo.

U izrečenu kaznu, osuđenoj će biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru i to u periodu od 16. jula 2014. godine do 16. augusta 2014. godine.

Mujić je tokom čitanja presude plakala. Sutkinja Melika Murtezić ponovila je izjavu osuđene s prethodnog ročišta kada je rekla "da joj je najveća greška u životu što se nije obratila majci za pomoć".

"Ovo treba biti pouka svim mladim ljudima. Vjerujemo da će se postići svrha kažnjavanja i da će kazna utjecati na osuđenu i ostale da ne čine krivična djela, kao i na svijest građana o pravednosti kažnjavanja", kazala je Murtezić.

Tužilaštvo KS je zadovoljno osuđujućom presudom, te će razmotriti ulaganje žalbe na ovu presudu. Odbrana ima pravo žalbe u roku od 15 dana.