BiH
108

Mesić: Bh. društvo je bilo najtolerantnije u Evropi, sada je razjedinjeno

Piše: E. G.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Gradsku upravu Sarajeva danas je posjetio Stjepan Mesić, predsjednik Stalnog komiteta Internacionalne lige humanista i bivši predsjednik Hrvatske. Povod njegovog boravka u glavnom gradu BiH je dodjela priznanja ILH-a osnovnim školama u Sarajevu.

Priznanja Internacionalne lige humanista dobile su OŠ "Isak Samokovlija", OŠ "Hasan Kikić" i OŠ "Safvet-beg Bašagić". Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić istaknuo je kako je posebna čast to što je Grad Sarajevo ugostio velikog prijatelja naše zemlje u vrijeme kada se obilježava 6. april, rođendan grada i datum kada je počelo njegovo razaranje u proteklom ratu.

"Važno nam je da imamo podršku i ILH-a, kao i Mesića, koji ima veliki ugled u svijetu. I ranije smo vrlo dobro sarađivali sa Stipom Mesićem kada je bio i na drugim funkcijama, posebno kada je bio predsjednik Republike Hrvatske. Vrlo je važno da on otvoreno i jasno svugdje u svijetu gdje dođe govori otvoreno i jasno ono što se mora kazati, a to je istina o BiH i njegov govor je uvijek jasan i prijateljski", kazao je gradonačelnik Komšić.

Mesić je istaknuo kako mu je uvijek drago doći u Sarajevo, a posobno u vrijeme kada se obilježava rođendan grada.

"Drago mi je da sam mogao čestitati novoj Gradskoj upravi. Ono što je sada pred građanima BiH je ponovo homogenizacija bh. društva. U tom društvu moraju i institucije obaviti svoj dio posla, ali potrebno je i još nešto učiniti, a to je da svijet sazna kako se razvija Sarajevo i da pomogne razvoju Sarajeva. Među tim pomoćima je i pomoć za razvoj i djelovanje ILH-a. Troškove toga ne može snositi samo Grad Sarajevo, a kada se već radi o međunarodnoj organizaciji te troškove moraju nositi i druge institucije u svijetu. Treba pozvati i sve one države i gradove koji su nekada bili na Olimpijadi u Sarajevu, treba pozvati i gradove prijatelje da se uključe u taj dio", kazao je Mesić.

Predsjednik Stalnog komiteta Internacionalne lige humanista je nakon sastanka sa gradonačelnikom Sarajeva novinarima rekao i to da je potrebno djeci uz školama omogućiti da uz obrazovanje dobiju i spoznaju o bh. društvu.

"To društvo je bilo najtolerantnije u Evropi. Ono je sada razjedinjeno, ali najviše mogu pridonijeti djeca, zato su nagrade i podjeljene školama koje su najviše učinile za razvoj tolerancije i međusobnog razumijevanja", kazao je Mesić.