BiH
0

Memorandum federalnog ministarstva i Microsofta BiH za modernije obrazovanje

Klix.ba
U Mostaru je danas potpisan Memorandum o razumijevanju između Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i kompanije Microsoft Bosna i Hercegovina d.o.o.

Memorandum su potpisali federalna ministrica dr.sc. Elvira Dilberović i direktor Microsofta BiH Omar Krivošija, a potpisivanju su u ime ove kompanije prisustvovali i direktor za obrazovni sektor za Centralnu i Istočnu Evropu Christodoulos Papaphotis i regionalni menadžer za razvoj poslovanja u obrazovnom sektoru Danijel Bačelić.

"U skladu s reformskim aktivnostima započetim u oblasti obrazovanja - kojima težimo stvaranju škola 21. stoljeća kvalitetnom obrazovanju za sve te obrazovanju u funkciji evropskih integracija - opredjeljenje ovog ministarstva je pomoći školama i drugim relevantnim obrazovnim institucijama i akterima da uvedu savremene tehnologije i inovativne pristupe u obrazovnom procesu, odnosno doprinijeti poboljšanju i moderniziranju svih nivoa obrazovanja u Federacije Bosne i Hercegovine", kazala je ovom prilikom federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović, dodavši da su IT tehnologije transformirale ljudsku stvarnost u svakom dijelu svijetu, pa tako i svakodnevnicu naših učenika koju u velikoj mjeri određuju računari, mediji, internet.

Naglasila je i da informacijske tehnologije znatno mogu poboljšati rezultate učenika i pomažu im steći određena znanja i vještine, dok roditeljima tehnologija nudi priliku da budu intenzivnije angažirani i uključeni u obrazovanje svoje djece, da prate učenički uspjeh i ostanu u bliskom kontaktu s nastavnicima.

"Sigurni smo da informacijska tehnologija može na isplativ i sveobuhvatan način preobraziti obrazovanje, na što i jeste, između ostalog, usmjerena ova obrazovna saradnja Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Microsofta, a konačni je cilj da potaknemo sve aktere obrazovanja da kontinuirano prave korak po korak u pravcu osavremenjavanja našeg školstva, u skladu sa svojim mogućnostima i prioritetima", istaknula je ministrica Dilberović.

Inače, slijedeći zajedničku viziju o potrebi efikasnije upotrebe informaciono-komunikacijskih tehnologija (IKT) u obrazovanju, ovaj Memorandum će obuhvatiti saradnju u vezi s provođenjem i daljnjim razvojem projekta "Škola budućnosti" te daljnju saradnju na aktivnostima vezanim za digitalnu pismenost i računarstvo, uključujući projekte sigurne upotrebe interneta, kao i aktivnosti koje se odnose na usavršavanje nastavnika u upotrebi IKT u nastavi, promociju dobrih praksi upotrebe IKT u nastavi među nastavnicima, školama i drugim relevantnim partnerima i institucijama te provođenje i daljnji razvoj Microsoft Skills centara na univerzitetima u Federaciji Bosne i Hercegovine.