BiH
6

Memišević: Nećemo dozvoliti rušenje kuće u Višegradu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Rješenje o rušenju kuće u Pionirskoj ulici u Višegradu, gdje je u proteklom ratu zapaljeno oko 70 Bošnjaka, jedno je u nizu nekorektnih, nepravednih i nepoštenih rješenja koje izdaje Općina Višegrad o pitanju i kuće u Pionirskoj ulici, kao i o pitanju spomen-obilježja u mezarju Stražište, kazao je Feni odbornik u Skupšini općine Višegrad i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Višegrad Bilal Memišević.

Ističe da Islamska zajednica i Medžlis Islamske zajednice ne može i neće podržati da kuća Sumbule Zebe bude izuzetak u odnosu na oko 1.000 obnovljenih stambenih jedinica Bošnjaka povratnika na prostoru općine Višegrad.

"Ako sva ta strogoća i sve to nije tretirano na drugim objektima koji su rekonstruirani i obnovljeni u periodu 2003.-2013. godine, zašto postavljati problem za kuću u Pionirskoj ulici u vlasništvu Sumbule Zebe", pita Memišević.

Naglasio je da su kuća u Pionirskoj ulici i kuća u Bikavcu, u kojoj je također spaljeno i ubijeno 70-ak ljudi, izuzetak jedino po tome što su u njima počinjeni stravični zločini.

Memišević poručuje da su Islamska zajednica i Medžlis Islamske zajednice Višegrad na strani Udruženja "Žena-žrtva rata" koji su pristupili rekonstrukciji kuće, jer je to osnovno i elementarno ljudsko pravo kao i realizacija Aneksa 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Ta kuća je naša lična karta. Ta kuća smo mi svi. U toj kući je spaljeno 70-ak ljudi. To je nešto preko čega mi ne možemo preći", naglašava Memišević, dodajući da će Bošnjaci insistirati da kuća bude obnovljena.

"Neka nam kažu gdje su posmrtni ostaci spaljenih ljudi iz Pionirske ulice i mi odustajemo od kuće. Mi Bošnjaci smo muslimani, mi se ne klanjamo ni zidovima ni kipovima, ali u zamjenu zato što nemamo grobna mjesta, naša obaveza je da odemo na njihovo mjesto stradanja, a ono je u Pionirskoj ulici i da im tu i na tom mjestu proučimo Fatihu", objašnjava Memišević.

Ocjenjuje da vlasti u Višegradu ucjenjuju i potcjenjuju Bošnjake spomenutim rješenjem, umjesto da kažu gdje se nalaze posmrtni ostaci.

"To najmanje 60 posto stanovnika iz komšiluka u Pionirskoj ulici mora da zna. To se dešavalo pred njihovim očima. Pokupljeni su posmrtni ostaci i negdje odvezeni i bačeni također pred njihovim očima. Kao što je jedan određeni broj Srba iz tog komšiluka podržao obnovu ove kuće pa svojim komšijama Bošnjacima dao struju i vodu, i pored toga što su imali problema sa čelnicima SDS-a u Višegradu, očekujem da se neko pojavi pozitivniji od svih ostalih i da kaže gdje se nalaze posmrtni ostaci, onda ćemo se dogovarati o kući", poručio je Memišević.

On očekuje da država BiH, bošnjački predstavnici, međunarodna zajednica i svi drugi faktori koji imaju uticaja na politiku u BiH, neće dozvoliti SDS-u "da ponovno napravi zločin jednak onome iz 1992. godine".

U kući u Pionirskoj ulici 14. juna 1992. godine zapaljeno je više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti (djece, žena i staraca) među kojima se nalazila i jedna bezimena beba starosti svega dva dana.

Za ovaj zločin, Haški tribunal je pravomoćno na doživotnu kaznu zatvora osudio Milana Lukića, a Sredoja Lukića na 27 godina.