BiH
51

Mektić o detaljima krvavog pohoda Enesa Omeragića: Ciljano je ubijao vojnike

Piše: S. H.
Dragan Mektić (Foto: Klix.ba)
Dragan Mektić (Foto: Klix.ba)
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić održao je press konferenciju povodom sinoćnjeg dvostrukog ubistva vojnika u sarajevskom naselju Rajlovac. On je istakao kako Enes Omeragić nije bio evidentiran kao radikalna osoba ali da se na ovaj čin najvjerovatnije spremao.

Ministar Mektić je u obraćanju medijima iznio niz detalja o sinoćnjim ubistvima vojnika, kazavši kako Ministarstvo sigurnosti u svojoj evidenciji nije imalo evidentirano da je Omeragić radikalna osoba.

"Sve što smo mi u svojoj evidenciji imali o počinitelju ovog zločina jeste da je njegov zet evidentiran kao radikalna osoba i da je ranije hapšen. Policija je u njegovoj kući pronašla određene zabilješke koje je on vodio i u kojima je veličao IDIL. Smatramo da se on spremao za ovaj čin. Sve upućuje na to da je na Omeragića utjecao njegov zet", izjavio je Mektić.

Ministar Mektić je također dodao da je Omeragić prilikom izlaska iz kuće ispalio nekoliko metaka u zrak, a zatim se uputio prema kladionici prekoputa kasarne u Rajlovcu.

"Kada je ulazio u kladionicu prošao je pored nekoliko civila a zatim u dvojicu vojnika ispalio po nekoliko hitaca. Kada je izlazio iz kladionice najvjerovatnij je vidio još jednog vojnika koji je ulazio u autobus a kojeg je namjeravao upucati, ali na sreću treći vojnik je samo lakše povrijeđen. Kada je bježao sa mjesta zločina bacio je ručnu bombu", podcrtao je Mektić.

On je istakao kako se sinoć nažalost pokazala nekoordiniradost policijskih službi, gdje se nije znala nadležnost i ko će konkretno vršiti uviđaj.

O Omeragiću Mektić je rekao da su u podrumu pronađeni određeni spisi u kojima je Omeragić veličao IDIL.

Ministar sigurnosti BiH je rekao i da se utvrđuje s kim se Omeragić družio pri čemu je direktno spomenuo zeta porodice Omeragić.

Mektić je pojasnio da je na terenu skoro došlo do svađe između tužioca Kantonalnog Tužilaštva KS i tužioca Tužilaštva BiH. Također, bilo je sporno i to ko će voditi uviđaj, MUP KS ili SIPA.

Ministar sigurnosti BiH najavio je da će zatražiti posebna ovlaštenja za policiju i tužilaštvo kada se radi o slučajevima terorizma.

Mektić je rekao da se policija sada sa istim ovlaštenjima bori i protiv sitnih krađa i krivičnih djela kao i sa terorizmom.

Također, najavio je inicijativu da se konačno razgraniče nadležnosti pri čemu bi nadležnosti imalo Tužilaštvo BiH i SIPA.

On je najavio i inicijativu da se policiji daju dodatna ovlaštenja u vanrednim situacijama kakva je bila sinoć. O konkretnim rješenjima Mektić nije mogao govoriti ali je najavio da će već na večerašnjoj vanredoj sjednici predložiti određene mjere.