BiH
2

Mektić: Nema govora o reformi policije

SRNA
Dragan Mektić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Mektić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da se ne razgovara ni o kakvoj reformi policije, već da je potrebno utvrditi način međusobne koordinacije 18 sigurnosnih agencija u BiH kada je riječ o borbi protiv terorizma.

"Mi smo predložili jednu odluku kojom ćemo formirati kordinaciono tijelo koje će koordinisati tu borbu u oblasti terorizma i terorističke prevencije", rekao je Mektić novinarima.

On je precizirao da bi to tijelo činili ministar sigurnosti i glavni tužilac BiH, entitetski ministri unutrašnjih poslova i direktori entitetskih policija koji bi zajedno utvđivali politiku borbe protiv terorizma.

On je rekao da mu nije jasno otkud i kome ideja da ovo okarakteriše kao reformu policije.

"Nema nikakvog govora o reformi policije, već o načinu i metodama međusobne koordinacije i zajedničkog rada unutar raznih sigurnosnih agencija u BiH kad je riječ o borbi protiv terorizma", tvrdi Mektić.

Mektić je jučer na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da su u najnovijem izvještaju State Departmenta o terorizmu pozitivno ocijenjeni napori, mjere i radnje koje čine institucije i vlasti u BiH na tom planu, ali da je u jednom dijelu izražena rezerva koja se odnosi na ukupan broj policijskih agencija u BiH, preklapanje njihovih nadležnosti i koordinacija.

On je naveo da je razgovarao sa zvaničnikom State Departmena koji prati tu oblast Rafijem Gregorijanom i da mu je rekao da će u Vijeću ministara BiH donijeti odluku koja će definitivno riješiti pitanje koordinacije i pitanje nadležnosti te da neće dolaziti do preklapanja.

On je dodao da je, kada je riječ o terorizmu, u BiH ponađen model i uspostavljen sistem zajedničke koordinacije sigurnosnog sektora.