BiH
0

Mektić: Direktor policije RS-a iznio notorne neistine

FENA
Dragan Mektić
Dragan Mektić
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kao potpuno netačne odbacio je tvrdnje direktora policije RS Gojka Vasića da je Ministarstvo sigurnosti BiH odustalo od ranije postignutog dogovora o zajedničkoj kontakt tački za saradnju sa Europolom, te da je formirana radna grupa, bez predstavnika MUPRS-a, za izmjene i dopune Zakona o zaštiti tajnih podataka.

Mektić je za Fenu rekao da će kontakt tačka za saradnju s Europlom biti u Ministarstvu sigurnosti BiH, a u njenom sastavu mogu biti zastupljeni predstavnici svih sigurnosnih agencija u BiH.

-To je definisano privremenom odlukom. Svjesni smo da u BiH imamo niz policijskih agencija i one imaju određene svoje nadležnosti i moraju biti sastavni dio te saradnje - rekao je Mektić ističući da su sve ostale tvrdnje insinuacije i dezinformacije, kao što je optužba iz RS da ovom odlukom dolazi do prenosa nadležnosti.

Pojasnio je da je prva verzija sporazuma o saradnji BiH s Europlom bila loše definisana, jer je "stajalo da je tačka kontakta Trg BiH 1“.

-To je veoma neprecizna definicija, kao da nešto visi na grani. Zato smo naveli precizirano da je kontakt tačka u Ministarstvu sigurosti BiH, Trg BiH 1, a na način kako je to definisano odlukom iz 2014. godine, da se u toj kontakt tački mogu nalaziti predstavnici policijskih agencija - rekao je Mektić.

Naglasio je da su neprihvatljivi napadi kao ovaj današnji iz MUPRS, a da niko nije kontaktirao njega kao ministra sigurnosti BiH.

Posebno, kako je dodao, što je Vasić iznio i netačnu tvrdnju da je Ministarstvo sigurnosti BiH formiralo Radnu grupu za izmjene i dopune Zakona o zaštiti tajnih podataka, bez predstavika RS-a.

Mektić ukazuje da je ta komisija formirana još prije dvije godine, a imenovao je prošli saziv Vijeća ministara BiH.

U toj radnoj grupi su zastupljena i dva predstavnika iz MUPRS-a, koji imaju rok da do kraja godine daju prijedloge na taj zakon ili će ponovo biti formirana komisija po tom osnovu.