BiH
30

Mehanizam koordinacije: Vlada FBiH pristupila provedbi, Vlada RS poručila da on ne znači ništa za RS

Piše: Er. M.
Željka Cvijanović i Fadil Novalić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Željka Cvijanović i Fadil Novalić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Za razliku od Vlade Republike Srpske, koja je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću poručila da odluku o mehanizmu koordinacije "okači kao značku na rever", s obzirom na to da odluka za RS ne znači ništa, Vlada FBiH već danas je pristupila provedbi i realizaciji obaveza iz Odluke o sistemu koordinacije.

Na sjednici u Mostaru, Vlada Federacije BiH je obavezala sve federalne organe uprave, federalne upravne organizacije i institucije da odmah pristupe provedbi i realizaciji obaveza koje proizilaze iz Odluke o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini, koju je donijelo Vijeće ministara BiH.

"Federalna vlada je zaključila da je to potrebno radi omogućavanja i postizanja što bržeg i efikasnijeg pristupa Bosne i Hercgovine Evropskoj uniji", saopćeno je iz Vlade FBiH.

Na drugoj strani, Vlada Republike Srpske (RS) zahtijeva od Vijeća ministara da Odluku o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, usvojenu 26. januara 2016. godine, stavi van snage.

Zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić kazala je da za RS mehanizam koordinacije ne postoji te "onaj objavljen u Službenom glasniku BiH" ne priznaju.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH usvojilo je na sjednici 26. januara 2016. godine mehanizam koordinacije, o čemu javnost nije obaviještena sve do objavljivanja odluke u Službenom glasniku BiH.