Pronalazak neizvjestan
523

Međunarodni dan nestalih obilježen na lokalitetu Buk Bijela, u Foči se još traga za 627 osoba

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
(Foto: E. A./Klix.ba)
Međunarodni dan nestalih osoba obilježen je danas i na lokalitetu Buk Bijela kod Foče. Upravo je ovaj lokalitet poznat po tome što je ovdje doveden i jedan broj zarobljenika Kazneno-popravnog doma u Foči, ali i drugih fočanskih kazamata.

U Udruženju porodica žrtava rata "Foča 92-95" naglašavaju da se još uvijek traga za 627 osoba sa ovog područja, a zabrinuti su zbog činjenice da vrijeme prolazi, te da je sve izvjesnije da veliki broj nestalih nikada neće biti pronađen.

Na to je danas upozorila i Halida Uzunović, predsjednica Udruženja žrtava rata "Foča 92-95".

"Strašan je i težak osjećaj za porodice i preživjele zbog neizvjesnosti, gdje je, kuda i na koji način završio njihov najbliži, a mi za našim najbližim tragamo godinama", kaže Halida.

Porodice nestalih bole i saznanja da se na lokalitetu Buk Bijela nalaze masovne grobnice u kojima bi mogli biti posmrtni ostaci nekih od nestalih lica. Iz tih razloga pokrenuta je inicijativa da se obustave svi radovi na izgradnji HE Buk Bijela, dok se ne ispita teren.

"Tražimo prije svega od Tužilaštva i nadležnih institucija kao i međunarodne zajednice da se sve to obustavi dok ne dobijemo odgovore", kategoričan je Izet Spahić, odbornik u SO Foča.

Međutim, porodice nestalih na odgovore čekaju dvije decenije pa je u potpunosti opravdan strah da će mnogi od nestalih, zauvijek ostati na neobilježenim i nepoznatim lokacijama.

Iz Instituta za nestale osobe BIH najavili su da će uskoro početi ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava proteklog rata na nekoliko lokacija istočne Bosne.

"U ovom mjesecu se planiraju još dvije ekshumacije na području Foče i Rogatice, detaljno provjeravamo informacije do kojih smo došli na području Foče, sumnja se da se u jednom mezaru nalaze ostaci nekoliko žrtava koji se vode kao nestali, također provjeravamo podatke koji se tiču mogućeg pronalaska posmrtnih ostataka na području Miljevine, Ustikoline i Tjentišta. Intenzivno se radi i traga za nestalim, a ove godine smo dobili veliki broj informacija i od samih mještana koji tvrde da bi se posmrtni ostaci mogli nalaziti na tim lokacijama i naravno te podatke provjeravamo", kaže Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta.

Institut za nestale osobe BiH je u prvih šest mjeseci ove godine izvršio 41 ekshumaciju, a u masovnim grobnicama pronađeni su posmrtni ostaci 38 žrtava iz proteklog rata. Čak trećina žrtava pronađena je na području Istočne Bosne, gdje je u ovoj godini pronađena i najveća masovna grobnica u Dobrom Polju kod Kalinovika. Najavljene su i ekshumacije na lokalitetima u Foči i Rogatici, jer se na području Gornje Drinske regije još uvijek traga za više od 1.600 osoba koje su ubijene, odnosno vode se kao nestale tokom proteklog rata.