Dok druge pozivaju na plaćanje
0

Među neplatišama RTV takse i zaposleni na BHRT-u

SRNA
Naplata RTV takse putem "BH Telekoma" i "HT Mostara" pala je za 17,2 odsto u prva dva mjeseca ove godine, dok je naplata putem "M:tela" porasla za 3,1 odsto, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

U Odboru Javnog RTV sistema BiH ovakve podatke smatraju poražavajućim posebno što je naplata RTV takse za 2010. godinu zabilježila pad od 23 odsto.

List navodi da je prije održavanja posljednje sjednice Odbora menadžment BHRT proveo i svojevrsnu istragu među svojim zaposlenicima o plaćanju RTV takse, te da je, prema saznanjima "Nezavisnih novina", rukovodstvo BH Radija 1 pozvalo na odgovornost zaposlene za koje je njihova služba utvrdila da ne plaćaju redovno ovaj porez.

"Na sjednici UO Sistema od 2. marta 2011. godine vodila se rasprava o zaposlenima koji ne plaćaju ili neuredno izmiruju zakonsku obavezu plaćanja RTV takse. Odjel RTV takse je tužio određeni broj zaposlenih za namirenje duga", piše u dopisu  direktorka BH Radija 1 Senada Ćumurović, uz poziv zaposlenima da do 1. aprila izmire ove dugove.

Pozivajući se na nezvanične informacije, "Nezavisne novine" pišu da su neki zaposleni BH Radija 1  negodovali zbog javnih prozivki zbog duga od dvadesetak KM, uz napomenu da primaju plate 20 odsto niže zbog odluka menadžmenta o sistematizaciji.

Član Odbora Javnog RTV sistema BiH i predsjednica UO RT RS Radmila Čokorilo rekla je da su odlučili da urade reviziju naplate RTV takse u 2010. godini kako bi utvrdili uzroke zbog kojih je naplata slabija.

"Opravdanje iz RTV FBiH je da su neefikasni sudovi u FBiH, ali posrijedi je nerad, nehtijenje i nemoć službi zaduženih za naplatu jer podaci koje imamo idu u prilog tome. Revizija naplate za 2010. godinu odgovoriće na mnoga pitanja i pokazati stvarne uzroke ovog stanja", dodala je Čokorilo.
Prema zakonu, RTV taksa naplaćuje se putem telekom operatora, a dijeli se tako što BHRT dobije 50 odsto, dok po 25 odsto prihoda od takse dobijaju RT RS i RTV FBiH.

Čokorilo kaže da nema zvaničnih informacija u vezi sa neplaćanjem RTV takse zaposlenih u javnim emiterima, ali da je čula za takve slučajeve u RTV domu u Sarajevu.