BiH
0

Mazowiecki: Nisam pesimist, moguća je evropska perspektiva BiH

FENA
Tadeusz Mazowiecki, prijatelj Bosne i Hercegovine kojem je dodijeljen počasni doktorat na Tuzlanskom univerzitetu, izjavio je u nedjelju u Sarajevu da nije pesimist u pogledu budućnosti naše zemlje i njenog pridruživanja NATO savezu i Evropi.

Kazao je i da razumije teškoće u aktuelnoj reformi policije u BiH, ali i da će se one "ipak možda prevazići". Bosna kao cjelina mora postojati i ojačati, poručio je.

Na molbu novinara da obrazloži na čemu temelji svoj optimizam, odgovorio je kratko, uz osmijeh: "Na ljubavi prema Bosni i Hercegovini."

Mazowicki je u Sarajevu u nedjelju razgovarao sa članovima asocijacije intelektualaca Krug 99.

Nakon izrečenih bojazni više članova asocijacije da BiH u doglednoj budućnosti neće imati svijetlu perspektivu zbog vlastitoga političkog establišmenta te da su njeni nezavisni intelektualci nemoćni da išta promijene jer - "vlast je vlast", odgovorio je da nije takav "takav pesimist".

"Intelektualci nisu tako bespomoćni. Da je prema moralnim kriterijima, BiH bi već trebalo da bude u evropskom društvu, ali teško je vjerovati da bi se Evropa vodila drugim kriterijima, osim političkim i ekonomskim", kazao je Mazowiecki.

Potom je zaključio da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te članstvo BiH u Evropskoj uniji najljepše što se zemlji može desiti dugoročno, ali i naglasio da ona za to mora ispuniti određene uslove.

Mazowiecki ipak ne prihvata pesimistične tonove da se BiH neće pridružiti Evropi i NATO savezu, već naglašava da brzina kojom će se to desiti zavisi prvenstveno od bh. vodstva. Ne prihvata u potpunosti ni stavove da je najbitniji uticaj na BiH onaj izvana.

Također smatra da naša zemlja ima snage iznutra, da su joj njene intelektulane snage, iako trenutno obeshrabrene, potrebne kao i svakoj drugoj zemlji te da u svojoj velikoj želji da domovinu vide na pravom putu - moraju imati strpljenja.