BiH
30

Matuško za Klix.ba: Ulaganja ne vrijede ako se Neum ne poveže s ostatkom BiH

Piše: Željko Miličević
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Ljetna sezona u Neumu je gotova, a jedini bh. primorski grad utonuo je u svoju sablasno mirnu svakodnevnicu. No za stanovnike, turističke djelatnike i gradsku vlast nema stajanja. Mnoštvo je poslova i obaveza koje treba završiti kako bi Neum sljedeće godine postao primamljiva turistička destinacija.

Načelnik Neuma Živko Matuško u razgovoru za Klix.ba ističe da su to prije svega privatizacija ostalih hotela u ovom gradu.

"Također, jedan od prioriteta Neuma je da se što prije devastirani objekti uz obalu saniraju ili uklone. Trenutno najveći problem Neuma je prometna izoliranost. To što se put pravi petnaest godina, to je više neizdrživo. Treba se ozbiljno pristupiti uspostavom vlasti na federalnom nivou koja će raditi na tome da se Neum poveže sa unutrašnjošću države. Danas su na sjednici Vlade HNK-a doneseni neki zaključci i ja se nadam da će buduća federalna vlast imati sluha da se ovoj problem Neuma jednom riješi", kaže Matuško.

Načelnik Neuma osvrnuo se na gužve na Neumskoj magistrali tokom sezone kazavši da je neophodno ubrzati ta prolaz.

"To su ljudi koji idu dalje za Hrvatsku, Grčku, Albaniju i to nisu turisti Neuma pa nam to ne pravi baš toliki problem, ali izgradnja ceste u zaleđu Neuma treba biti prioritet, jer bi se riješili ti probleme, a i mi bi imali veći priliv novih gostiju", kaže načelnik Neuma.

Neum je kao i većina primorskih gradova zimi pust, stoga se, ističe Matuško, nastoji poboljšati predsezona i postsezona kako bi domicilno stanovništvo lakše podnijelo ovaj period.

"Hotel Neum je dobar primjer uspješne privatizacije i dokaz da Neum ide ponovo prema starom sjaju što se tiče kongresnog turizma. To se vidi po opremljenosti kongresnih dvorana i po kvaliteti usluge i smještaja. Budućnost razvoja Općine Neum i kvalitetnijeg života u Neumu je osim ljetnog turizma dosta raditi na poboljšanju kongresnog turizma, a to jedino možemo kvalitetnom privatizacijom i modernizacijom hotela, ali ponovo naglašavam to sve ne vrijedi ako ćemo i dalje ostati prometno izolirani", zaključuje Matuško u razgovoru za Klix.ba.