BiH
0

Mati i Blagi Šimiću određen jednomjesečni pritvor

FENA
Sud Bosne i Hercegovine je, odlučujući po prijedlogu Tužilaštva BiH, donio rješenje u predmetu Mato Šimić i drugi, kojim se osumnjičenim Mati Šimiću i Blagi Šimiću određuje jednomjesečni pritvor koji može trajati do 18. maja 2013. godine.

Mato Šimić sumnjiči se da je od 2008. godine rukovodio organiziranom grupom, a Blago Šimić da je postao članom te organizirane grupe, zajedno sa više njima poznatih osoba, s ciljem vršenja krivičnog djela neovlašteni promet opojnim drogama, na način da su, navodno, u više navrata, prebacivali opojnu drogu preko granica BiH i Republike Hrvatske radi njene dalje prodaje.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni Mato i Blago Šimić počinili krivična djela za koja se sumnjiče, te je odredio pritvor zbog postojanja opasnosti od bjekstva, saopćeno je iz Suda BiH.

Sud je odredio pritvor zbog postojanja bojazni da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli ometati tok krivičnog postupka utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače ,kao i osnovane bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze važne za krivični postupak, te zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti ili dovršiti krivično djelo.