BiH
0

Masovni protesti na Španskom trgu, JMBG na Starom mostu

Anadolija
(Foto: Al Jazeera Balkans)
Tačno u podne u Mostaru su započeli masovni protesti u organizaciji grupe "Occupy Mostar". Na Španskom trgu u centru grada okupilo se više od hiljadu demonstranata među kojima je bio veliki broj aktivista iz raznih nevladinih organizacija.

Povod protesta bilo je nedonošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju, zbog čega novorođenčad više od četiri mjeseca ne mogu dobiti lične dokumente, a roditelji su suočeni s nizom administrativnih poteškoća.

Iako je organizator u pozivu pozvao učesnike da ponesu šatore i vreće za spavanje, zbog velike vrućine protest je završen za oko dva sata.

Demonstranti su zauzeli prostor ispred gradske gimnazije te veći dio tek otvorenog gradskog šetališta, a i na Starom mostu se zavijorio transparent s natpisom "JMBG".

"Ovim skupom želimo ukazati na veoma teško stanje u BiH i Mostaru, ali i podsjetiti da političari, na svim razinama vlasti, moraju preuzeti odgovornost i raditi u interesu građana i građanki", rekli su okupljenim novinarima organizatori "Protestujmo zajedno - Occupy Mostar".

Organizatori su naveli kako se danas u Mostaru okupila Hercegovina, mladi i građani iz Ljubuškog, Čitluka, Međugorja, Posušja, Tomislavgrada i Širokog Brijega.

Osvit Seferević, glasnogovornik i jedan od organizatora današnjih protesta, rekao je kako je na protestima pobijedila vrućina.

"Danas je u Mostaru na suncu izmjereno 45 stepeni i to je utjecalo da se učesnici raziđu ranije", rekao je Seferović i dodao kako protesti sutra neće biti nastavljeni. Organizator je također korigirao i broj učesnika na protestima, tako da konačni broj učesnika iznosi oko 700.

Seferović je istakao da su sa protesta poslane poruke da se nešto mora mijenjati i kod domaćih i kod stranaca.

"OHR je nametnuo statut u Mostaru i sada šuti i izbjegava preuzeti odgovornost. Oni se moraju izjasniti jer mi ćemo sigurno nastaviti sa protestima u Mostaru u dogledno vrijeme. Promijenili smo danas strategiju i daćemo rok vlastima da konačno nešto učine. Nešto se mora mijenjati jer je grad u paralizi i mi tražimo donošenje novog statuta, a naše poruke mogli ste vidjeti na transparentima", rekao je Seferović.