Ponos Sarajeva
77

Mašinska i metalska škola obilježile 130 godina od nastanka

N. K.
Srednja mašinska tehnička škola i Srednja škola metalskih zanimanja su jučer zajedno obilježile 130 godina od osnivanja škola.

Program su otvorili direktori škola Hajrudin Granulo i Elmedin Lukač. Prije 130 godina osnovna je Srednja tehnička škola pod upravom Austro–Ugarske Monarhije, tačnije 2. oktobra 1889. godine. Škola je formirana s tri odjeljenja - građevinskim, šumarskim i rudarskim.

U to vrijeme nije bilo srednjih tehničkih škola, tako da je sarajevska Srednja tehnička škola najstarija škola ove vrste na Balkanu. Nije prošlo ni punih deset godina od njenog osnivanja, a škola je već bila zapažena i nagrađena na velikim evropskim izložbama u Budimpešti i Beču krajem 19. vijeka.

Od mnogih važnih datuma od osnivanja 1889. godine treba istaći osnivanje novih odsjeka: mašinskog 1920. godine, geometarskog 1924. godine, industrijsko-drvarskog 1927. godine i elektrotehničkog 1945. godine.

Zanimljivo je da su svi profesori stručno–teoretske nastave u ovoj školi kada je osnovana bili stranci, s ovih prostora su bili samo tadašnji direktor i profesor jezika.

Srednja mašinska tehnička škola je prva u Bosni i Hercegovini uvela atraktivne smjerove iz oblasti CNC programiranja i konstruisanja putem računara te je veoma ponosna na rezultate koje njeni učenici postižu iz ovih oblasti. Programu obilježavanja su prisustvovale brojne zvanice.