BiH
6

Mašić: Gladnim štrajkačima kažu da se strpe, uvode se porezi, a Bosnalijek ide nepoznatom kupcu

Piše: I. P.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Politički direktor SDP-a BiH i zastupnik u Parlamentu FBiH u četvrtak je ispred zgrade Parlamenta FBiH pozvao vladajuću koaliciju na rad, naglašavajući problematičnu blokadu Parlamenta Federacije BiH.

"Danas se u zgradi Paralmenta Federacije BiH održava nešto što poslovnički ne postoji – tzv. uži kolegij. Poslovnikom je određeno da postoji Kolegij koji čine rukovodstvo PD PFBiH i šefovi klubova stranaka koji su zastupljeni u Parlamentu. Mi danas svjedočimo jednom sastanku parlamentarne većine i to je prvi put da se uvodi nova praksa – da se Kolegij na kojem će se dogovarati dalji tok zasjedanja i planirati sjednice održava bez ikakvog prisustva nekoga iz opozicijskih političkih stranaka. To je samo dno parlamentarne demokratije i mislim da ne postoji zemlja na svijetu u kojoj se ovo na ovakav način rješava i odigrava", rekao je Mašić.

On je dodao kako poslanici iz parlamentarne većine imaju problem sa činjenicama i istinom te da nisu htjeli čuti drugu stranu.

"Oni su sebi dovoljni i to ne bi bio problem da nemamo parlamentarni zastoji već tri mjeseca. Podsjećam vas da je posljednja sjednica Predstavničkog doma održana 13. jula", kazao je Mašić dodavši kako smatra da su svi taoci međukoalicionih odnosa, prije svega SDA i HDZ-a BiH.

Mašić ističe da građani Federacije BiH imaju situaciju da premijer štrajkačima glađu poruči da se strpe još koji mjesec te da se uvode novi porezi iako Parlament o njima ne raspravlja, prvenstveno porez na topli obrok i regres.

"Ovo je prvi put od nastanka Federacije da Parlament nije zasjedao tri mjeseca i pitanje je kada će zasjedati. Mi smo tražili vanredne sjednice povodom prodaje državnog kapitala, ali je poslovnički rok za organizaciju istekao. Predsjedavajući rukovodstva PD-a imali su obavezu da to urade. Ustavni sud FBiH je jasno rekao da se odredbe Poslovnika moraju primjenjivati kao i odredbe Ustava FBiH. Mi ćemo u narednih deset dana zatražiti narednih pet tematskih sjednica! Vlada je požurila da nepoznatoj firmi proda dionice Bosnalijeka i mi sada ulazimo u parlamentarnu krizu. Ili će ova vlada proglasiti politički bankrot ili će se desiti čudo", rekao je Mašić.

Kada je u pitanju najavljena tematska sjednica o braniteljskoj populaciji Mašić je rekao da nije dobio nikakav poziv, ni usmeni, ni pismeni, niti putem e-maila rekavši kako su i na to vjerovatno pozvani samo "odabrani".

"Vlast je borcima obećala u nekoliko navrata da će u roku od mjesec dana biti održana tematska sjednica parlamenta. Nažalost, oni su još jedni u nizu izvaranih", zaključio je Mašić.