BiH
284

Martin Raguž: Spremni smo platiti cijenu, ali mora se zaustaviti razdiranje BiH

Piše: Faruk Vele
Martin Raguž: Ovo je naša zemlja
Martin Raguž: Ovo je naša zemlja
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990 Martin Raguž kazao je u razgovoru za Klix.ba da je Bosna i Hercegovina "naša zemlja, zemlja svih nas" i da će to biti njegov ključni moto u budućem političkom djelovanju i nastojanju da BiH napokon bude stavljena na evropski kolosijek, na put ka NATO-u.

Sa Ragužem smo razgovarali u iščekivanju odgovora na pitanje da li će se osobno kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH ili će se, pak, odazvati pozivima stranaka Hrvatskog narodnog sabora (HNS) predvođenog HDZ-om BiH da glasačima ponude jednog kandidata.

"HDZ 1990 ima svoju jasnu politiku i profilaciju, da u suštini ide za promjenom ovog negativnog stajanja u zemlji, bori se za prestanak manipulacija i konfrontacija i da budemo dio šire političke paradigme koja će konačno zaustaviti tonjenje ove zemlje. Želimo ići tim smjerom. Spremni smo platiti određenu vrstu političke cijene, ali svakim danom dobijamo sve veću potporu u tom pravcu. Sigurno da je to smjer kojim ćemo mi ići", govori Raguž, političar koji najiskrenije želi uspjeh naših Zmajeva na SP.

Velika podrška građana

Nadalje, kaže da BiH mora biti dio jednog šireg sigurnosnog demokratskog konteksta i da nikad više ratovi i egzodusi ne pogađaju ovu zemlju. Govoreći o tome može li on biti predvodnik jedne nove hrvatske politike u BiH, odlučno kaže:

"BiH zaslužuje bolje politike i valorizaciju ljudskih i svih drugih potencijala, što je zbog neodgovarajućih politika blokirano. U tom smislu zato i jesu naše odluke mnoge iznenadile. One nisu u funkciji konformizma i statusa qou, već proboja negativne političke slike. HDZ 90 se prepoznaje kao predvodnik i u smislu strategije da bude dio rješenja i bolje BiH. To je naš smjer i sve će, pa i moje djelovanje, biti podređeno tome", naveo je.

Poručuje da je krajnje vrijeme da svi skupa počnemo razmišljat na taj način.

"Svjesni smo hrvatske političke pozicije i budućnosti rješavanja otvorenih pitanja vezano za hrvatsku jednakopravnost. Ali, to želimo to raditi i u partnerstvu s drugima. I u harmonizaciji identiteta koji će stvoriti novu političku kulturu, koja neće manipulirati i koja neće bježati od odgovornosti pred svake izbore. To su zaista visoki politički ciljevi, i to je na neki način i moja politička pozicija. Mi želimo biti konzistentni u ostvarivanju ovih političkih ciljeva. U takvim ciljevima mi prednjačimo", ocijenio je Raguž.

Očekuje veliku podršku.

"Znamo da je ovo složen i izazovan proces, a postoji puno izazova. Jednom se mora krenuti tim smjeru, u protivnom postajemo smokvin list statusu qou koji nas razdire sve skupa i svi onda skupa gubimo. U tom smislu HDZ 90 imati kapaciteta za tu ulogu i vjerujem da će to birači da prepoznaju".

Ne isključuje da će i sam izaći na izbore za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ali, diplomatski kaže kako to treba odlučiti stranka.

"Odluke o tome donijet će stranačka tijela. Mi smo na Konvenciju HDZ 90, koja je trebala biti održana početkom juna, prolongirali zbog teške situacije s poplavama. Uskoro ćemo je održati. Tu će dati odgovor o mogućim kandidaturama. Ne bih oko toga bilo što govorio sve dok postoji mogućnost za dogovor. A što se tiče HDZ 90, posljednja istraživanja pokazuju izrazito visoku potporu. Ja ne znam da li će i na koji način ona biti konzumirana i u kojem momentu, to će odlučiti stranačka tijela. Sigurno da je strateški smjer onaj koji sam ja predvodio na prošlim izborima pod sloganom: 'Ovo je naša zemlja'", priča Raguž.

Kada je riječ o zajedničkom nastupu na izborima zajedno s ostalim hrvatskim strankama, uključujući iz HDZ BiH, ističe da tamo gdje postoji prostor da budu ugroženi vitalni interesi, njegova stranka jeste otvorena za dogovor.

"Sve dok postoji mogućnost za dogovor, mi ostajemo otvoreni za dogovor. Koalicije se prijavljuju do 24. juna, a liste do 14. jula. Nama je u ovom trenutku važno kako će se stvari rasplesti u RS. Određeni razgovori i dogovori postoje. Naravno, nisu verificirani u obje stranke. Što se tiče HDZ 90, mi smo dali zeleno svjetlo za dogovor koji bi trebao biti postignut u RS i Zeničko-dobjskom kantonu (ZDK), do nas neće biti. Što se tiče člana Predsjedništva BiH, ove dvije stranke su se prijavile za tu poziciju. Dakle, i jedna i druga. Razgovora još uvijek nema. Mi zbog konzistentnosti, i dalje ostajemo otvoreni za mogući dogovor", poručio je čelnik HDZ 90 u razgovoru za Klix.ba.

Uski stranački interesi

Govoreći o izazovima pred kojima se BiH naša u slučaju MONEYVAL, zbog kojeg našoj zemlji prijeti postavljanje na "crnu listu", Raguž ističe da se jasno vidjelo kakve su političke pozicije i kakav je odnos ključnih političkih aktera vezanih za našu zemlju.

"Nama je iz HDZ 1990 bilo prioritetno da otvorimo prostor za dogovor sa MMF-om. U ovoj težini finansijske situacije, katastrofalnih poplava i socijalne dimenzije, jako je važno da smo usvojili Zakon o akcizama i taj manevarski prostor će olakšati ovu situaciju. Pokazali smo da možemo usvojiti Zakon o sprječavanju pranja novca. Situacija se, nažalost, kasnije iskomplicirala u vezi s dopunama Krivičnog zakona BiH. Ono što je dobro jeste da je prepoznato da taj zakon može biti odbijen, što bi bila još teža situacija. On je očuvan na životu. Sad je po meni do političkih aktera da nađemo kompromis, da i to bude usvojeno, da zemlja i njeni ljudi ne trpe posljedice neodgovornosti političara", dodao je.

Upozorio je da svako dalje srozavanje kredibiliteta ugleda BiH može da se odrazi na međunarodnu poziciju zemlje, investicije, kapital...

"Imamo prečesto tu vrstu pozicije da se pojedinci i određene političke pozicije ne mogu uzdići iznad svojih uskih stranačkih ili nekih drugih interesa", zaključio je Raguž.