BiH
199

Marković: Neće se ovako završiti priča o popisu, ovo je najveća kriza u zadnjih 10 godina

Piše: Er. M.
Milica Marković (lijevo) i Dušanka Majkić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Milica Marković (lijevo) i Dušanka Majkić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Zatsupnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbio je na jučerašnjoj sjednici sve zaključke zastupnika iz Republike Srpske u vezi s popisom stanovništva u BiH. Zastupnica SNSD-a Milica Marković kazala je za Klix.ba kako parlamentarci iz SNSD-a čekaju sjednicu Narodne skupštine RS-a i instrukcije Milorada Dodika kako da se ponašaju.

Marković je kazala da to što zastupnici iz FBiH nisu prihvatili uopće da razgovaraju o problemu koji je napravio jednu od najvećih kriza u posljednjih deset godina u BiH govori da će taj problem i dalje trajati jer on neće ostati na ovome.

"Neće ostati na tome da će zastupnici iz RS-a prihvatiti da se na ovaj način završi priča o popisu stanovništva. To je signal da bošnjački i hrvatski zastupnici prihvataju da se ta kriza produbljuje, a kakav će njen ishod bit nezahvalno je u ovom trenutku prognozirati", rekla je Marković.

Ona je dodala da su dva naredna poteza koja će imati utjecaj na rješavanje, kako kaže, ovog problema jeste odluka Ustavnog suda BiH po apelaciji koju je podnio SDS i zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske koje će se dogoditi u toku naredne sedmice.

"Riječ je o posebnoj sjednici koja će biti posvećena samo ovom problemu. Vjerujem da će Narodna skupština RS-a svojim zaključcima dati instrukcije kako da se mi iz RS-a dalje odnosimo i ponašamo u kontekstu ovog problema", kazala je Marković.

Na pitanje da li će SNSD-ovi zastupnici prisustvovati sjednicama Parlamentarne skupštine BiH, Marković odgovara da to zavisi o određenju Narodne skupštine RS-a i rukovodstvu SNSD-a.

"Vjerujem da će rukovodstvo SNSD-a, ali i naši koalicioni partneri u Narodnoj skupštini RS-a zauzeti decidan i konkretan stav o ovome. S obzirom na to da je predsjednik Milorad Dodik odsutan ove sedmice jer je na službenom putu u Rusiji pretpostavljam da ćemo i mi kao zastupnici nakon njegovog povratka dobiti više informacija i instrukcija u vezi sa ovim", zaključila je Marković.