BiH
215

Manifestacija "Ususret Danu nezavisnosti BiH": Pokažimo borcima da nisu zaboravljeni

Anadolija
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bosna i Hercegovina nije samo postala nezavisna 1. marta 1992. godine, njena nezavisnost je tada samo potvrđena, poručeno je danas s manifestacije u organizaciji Ministarstva za boračka pitanja KS i Koordinacije boračkih udruženja KS, povodom sutrašnjeg Dana nezavisnosti BiH.

Sala Općine Novi Grad u kojoj se manifestacija održala bila je premala da primi veliki broj građana, boraca i pripadnika boračkih udruženja.

U okviru današnjeg programa, učenici sarajevske gimnazije izveli su numere "Mojoj dragoj BiH" i "Jedna si jedina".

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo izjavio je za AA kako je ovo prva manifestacija ovog tipa i da je namjera organizatora da ona postane tradicionalna.

"Ovo će biti tradicionalni događaj na kojem ćemo mladim ljudima i onima koji nisu zaboravili ili čak nisu bili ni rođeni da pokažemo šta je istina i na koji način je rođena nezavisnost BiH. Moramo napomenuti da nezavisna BiH nije od 1. marta 1992. To je samo njeno potvrđivanje. Nezavisna BiH postoji puno godina i vjekova prije toga, u vrijeme dinastije Tvrtka Kotromanića, a i u puno većim granicama", izjavio je Fišo.

Istakao je da je ovaj događaj organizovan kako bi se borcima koji su se borili za BiH pokazalo da nisu zaboravljeni.

Najavljeno je kako će manifestacija obilježavanja Dana nezavisnosti BiH biti nastavljena i sutra, polaganjem cvijeća poginulim borcima i šehidima BiH. Tokom dana biće upriličen i zajednički defile u organizaciji Ministarstva za boračka pitanja KS i Koordinacije boračkih udruženja KS.

Sutra, 1. marta, BiH proslavlja 24 godine od kada je većina njenih građana putem referenduma odlučila da se zemlja odvoji se od tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i postane nezavisna.

Referendumsko pitanje glasilo je: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Referendum je održan 29. februara, a za nezavisnost je glasalo 2.073.568 glasača. Izlaznost je iznosila 63,6 posto. Od ukupnog broja onih koji su se odazvali na referendum - 99,7 posto bilo je za nezavisnost, a 0,3 posto protiv.

Prije Bosne i Hercegovine, krajem 1990. godine odluku o proglašenju nezavisnosti od bivše SFRJ donijela je Republika Slovenija, a nešto kasnije, u toku 1991. godine i Hrvatska i Makedonija.

Mjesec dana nakon referenduma, uslijedila je agresija na Bosnu i Hercegovinu.