O Spomen parku na Vracama
100

Mandić poručio Bečareviću: Bojim se da slijedite ideologiju Skake i "borbe protiv antifašizma"

S. M.
Srđan Mandić (Foto: I. L./Klix.ba)
Srđan Mandić (Foto: I. L./Klix.ba)
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić obratio se ministru u Vladi Kantona Sarajevo Almiru Bečareviću rekavši da mu je to teško razumjeti i prihvatiti da ne shvata značaj spomenika na Vracama.
Povod za Mandićevu reakciju je odluka Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo da ugasi plamen na Spomen-parku Vraca zbog prevelikih troškova, koji godišnje iznose 130.000 KM.

"Da li znate ministre Bečareviću koja slavna imena naše historije vječno počivaju u Spomen parku na Vracama? Reći ću vam samo jedno - Vladimir Perić - Valter!", rekao je Mandić.

Zamolio je Bečarevića da ne pravda gašenje plina na spomeniku visokim troškovima.

"Da li je vječna vatra u Titovoj slijedeća? Teško mi je razumjeti i prihvatiti da ne shvatate značaj spomenika na Vracama. Neću vas podsjećati da se budžet ministarstva koje vodite mjeri desetinama miliona maraka, da su gubici zbog nelegalnih priključaka plina i vode milionski", kazao je Mandić.

Smatra da se lako i bezbolno može finansirati i u potpunosti obnoviti Spomen park na Vracama.

"To je dug i obaveza naše generacije! Ali, vi to očito ne želite i bojim se da slijedite ideologiju bivšeg gradonačelnika Sarajeva i njegove 'borbe protiv antifašizma', ideologije koja je 27 godina držala plamen ugašenim, sve dok ga 2019. nismo upalili, na čelu sa velikim Raifom Dizdarevićem. I upalit ćemo ga opet, budite sigurni. Smrt fašizmu, sloboda narodu", rekao je Mandić.