BiH
0

Maloljetnici koji su zapalili i ubili staricu na slobodi uz pojačan nadzor

Oslobođenje / Sarajevo-x.com
Sudija za maloljetnike sarajevskog Op­ćin­skog suda, po prijedlogu Kantonalnog tužilaštva, izrekao je odgojne mjere pojačanog nadzora organa socijalne zaštite Robertu M. (1993), Robertu H. (1992) i Jetonu O. (1993), koji su sredinom januara ispred haustora zgrade u naselju Hrasno ubili staricu Ljubicu Spasojević (72), piše Oslobođenje.

Općinski sud je, također, sa izrečenim mjerama maloljetnicima ukinuo pritvor u kojem su se nalazili od sredine januara.

Iz Kantonalnog tužilaštva su ranije pojasnili da su Robert M, Robert H. i Jeton O. mlađi od 16 godina, zbog čega im Sud ne može izreći zatvorske kazne. Odgojna mjera pojačanog nadzora organa socijalne zaštite prema maloljetnicima zatražena je i zbog toga što ne postoje vaspitne ustanove za smještaj maloljetnika. Robertu H. i Robertu M. je ovakva mjera izrečena zbog saučesništva u ubistvu starice, a Jetonu O. zbog podstrekavanja na zlo­čin. Oni su se prethodno dogovorili da zapale staricu, nakon čega su je sačekali ispred ulaza u zgradu u Ulici Azize Šaćirbegović, polili benzinom i zapalili, te pobjegli.

Spasojevićevoj je u pomoć pritekao kom­šija, koji je čuo vrisku, i skinuo joj od­je­ću koju je plamen već bio zahvatio, te pozvao policiju i hitnu pomoć. Starica je sa te­škim opekotinama prevezena u Klinički ce­ntar Koševo, gdje je preminula nekoliko dana nakon zločina.