BiH
1

Mali veliki heroji iz poplavljenih područja: Ozbiljna lica i narušeno djetinjstvo

Klix.ba
(Foto: zasvakodijete.ba)
Tokom najvećih poplava koje su u posljednjih 100 i više godina pogodile Bosnu i Hercegovinu na stotine djece moralo je pred vodenom stihijom napustiti svoje kuće, sobice s igračkama, pse, mace i domaće životinje. Susreli su se s dilemama odraslih ljudi, našli se u kolektivnim smještajima i drugim privremenim skloništima. Neki od njih se nikada neće moći vratiti svojoj kući.

“Žao mi je kuće jer smo počeli praviti novu, pa se bojim da se ne sruši. Tata i mama idu tamo svaki dan, ali mi tata ne da da idem da ne dobijem kakvu zarazu”, rekla je 11-godišnja djevojčica Srđana.

Portal zasvakodijete.ba objavio je priče i dirljive fotografije ove djece. Uzrasta su od jedne pa do 15 godina. Njihovo djetinjstvo više nikada neće biti isto. Lica mnoge djece su ozbiljna i nema iskrenog osmijeha na njima.

Djevojčica Jasmina Kršić (1,5 godina) s majkom Dževidom živi privremeno u "Kući nade" kod Odžaka. Otac Božidar u kući je u mjestu Novi Grad kod Odžaka. Dževida kaže da je suprug Božidar invalid, ali da mora biti kući koja je bila poplavljena kako bi je čuvao i organizirao pomoć za čišćenje kuće. "Kuća nade" ponudila je svoje gostoprimstvo i postala je privremeni smještaj za nekoliko porodica iz poplavljenih porodica s djecom.

U istoj kući žive trogodišnja Iva Marija i petogodišnja Marinka. Tu su s roditeljima i bakom Mirom koja kaže da se nemaju gdje vratiti u selo Vojskova.

"Naše kuće su potpuno potopljene, voda je došla iznad prozora. Sada se do dvorišta može doći autom, ali se preko dvorišta do kuće može samo čamcem. Katastrofa“, kaže baka Mira Ilijašević.

Petnaestogodišnji Savo je u privremenom smještaju već dva dana. Prije toga je bio u Dvorovima ali zbog prevelike vode nije se mogao kretati pa je došao ovdje.

"Ja sam iz Brodca i taj dan sam bio u avliji ujutro. Ustao sam, sve je bilo normalno, bio je jedan kanal kod kuće. Za 20 minuta moja se avlija nije vidjela. Ja sam pobjegao u Ugljen, a tata je ostao kući. Sreća, nije nam ušla voda u kuću, ali jeste u podrume, pa mama i tata čiste. Bio sam se prepao, brinuo sam i za marvu, i gazio sam kroz vodu, skoro mi je do pupka bila, da spasim životinje. I spasio sam životinje. Imam pet koza i pet jaradi. Imam krmaču i prasad. Od živine mi je dvoje uginulo. Imao sam dva psa, i njih sam pustio pa su se vratili”, rekao je Savo čiji izraz lica sve govori.

Andrea ima 10 godina njena kuća u naselju Prud kod Šamca je poplavljena . Prud je jedno od najteže pogođenih mjesta tokom proteklih poplava i veći dio sela je danima ostao pod vodom, a kuće su nakon povlačenja vode neuslovne i iz njih se izbacuju zemlja, mulj i uništeni namještaj. Njena mama Safeta Majić kaže da je Andrea poželjela da ide kući, ali da ne zna kada će se vratiti jer im je sve što imaju uništeno.

"Kod Tihe" pored Odžaka privremeno su bile smještene tri porodice s devetoro djece. Među njima je i sedmogodišnji Drago Matić iz Gornje Dubice kod Odžaka koji je tu s mamom Alimom, bratom Ivom (11) i sestrom Natalijom (5).

"Kuća nam je uništena, a morat ćemo uskoro ići odavde jer svadbeni salon mora raditi. Ne znamo gdje ćemo“, kazao je zabrinuti Drago koji brige odagnava igrajući se s drugom djecom.

Prema izjavama službenika, poplava u BiH je pogođeno milion stanovnika. Hiljade ih je ostalo bez domova, posla, stoke, života na koji su navikli. Trenutno se radi na raščišćavanju poplavljenih područja i pokušava se normalizirati život.

Tekst je preuzet sa stranice zasvakodijete.ba.