BiH
112

Mali heroji Zavidovića

Klix.ba
U Domu kulture Zavidovići povodom 2. aprila, Svjetskog dana autizma Udruženje "Mala sirena" organiziralo je projekciju dokumentarnog filma "Mali heroji našeg grada".

Kako kaže Adisa Mahovac, predsjednica Udruženja, film je zamišljen kao dio projekta uključivanja djece s poteškoćama u razvoju u lokalnu zajednicu. Projekat nije realiziran, ali oni ipak nisu željeli odustati i film je na koncu snimljen, i prikazan pred prepunom salom Doma kulture.

"Iako uz bez skoro bez ikakve podrške lokalnih vlasti, ali uz veliko zalaganje članica i naših prijatelja, nekako smo uspjeli u ovome, kao što evo već dvije godine uspijevamo realizirati niz aktivnosti u udruženju", kaže Mahovac, jedna od majki koja je osnovala Udruženje "Mala sirena".

Film je svojevrsna ispovijest hrabrih zavidovićkih majki djece s poteškoćama u razvoju i djece koja ulaze u autistični spektar, govori o njihovoj svakodnevnoj borbi, svakodnevnim pobjedama koje uspijevaju izvojevati u obrazovanju i razvoju njihove djece, daje snagu mnogim majkama koje sa svojom djecom nemaju hrabrosti da izađu, odvedu ih u školu ili na neko javno mjesto. Na kraju filma stoji podatak da čak 17 roditelja nije željelo pred kamerama govoriti o svojoj djeci niti ih pokazati, a članice Udruženja se pitaju zašto je to tako.

"Mi se svojom djecom ponosimo, ona mogu toliko toga, i toliko toga znaju. Ja svog Ajdina koji je u kolicima vodim u restoran, u kafić, izvodim ga u šetnju i poručila bih svim majkama da se ne stide svoje djece, da su to zlatna djeca i da ih izvedu iz njihova četiri zida", govori u filmu majka Lejla.

Dio filma posvećen je i predstavi na kojoj su učestvovala djeca iz Udruženja, a njihove tačke kako tada na predstavi, tako i sada prilikom prikazivanja dokumentarnog flma, dobile su gromoglasne aplauze, objavljeno je na ZaSvakoDijete.ba.