BiH
0

Makvić: BiH priznala da je Savu onečistila rafinerija u Bosanskom brodu

FENA
Zbog većeg onečišćenja rijeke Save naftom i derivatima, koje je drugi dan zaredom zamijećeno kod Slavonskog Broda, uspostavljeni su kontakti s nadležnim osobama iz susjedne BiH, koji su priznali da je onečišćenje došlo iz njihove Rafinerije u Bosanskom Brodu, izjavio je popodne Hini glavni vodopravni inspektor Republike Hrvatske Željko Makvić.

U izjavi za Hinu Makvić je rekao da se "provodi daljnji postupak u skladu s Dunavskom konvencijom, a razmatraju se i preventivne mjere radi zaštite lijeve obale Save".

Glavni hrvatski državni vodopravni inspektor potvrdio je i kako je na rijeci Savi kod Brčkog, također u BiH, došlo do onečišćenja iz tamošnje tvornice jestivog ulja.

Najavio je da će - u slučaju da ne prestane onečišćenje Save - sutra otići u Slavonski Brod kako bi dogovorio poduzimanje daljnjih mjera zaštite. Također je najavio da nadležno hrvatsko ministarstvo priprema prosvjednu notu državi počiniteljici zagađenja rijeke Save. Makvić je istaknuo kako su još jučer, odmah po dojavi prvog onečišćenja Save, pokrenuti postupci propisani Dunavskom konvencijom, ali da iz BiH tada nije bilo odgovora. Kontakti s nadležnim osobama u BiH uspostavljeni su danas. Novo zagađenje na rijeci Savi kod Slavonskog Broda, drugi dan zaredom, dojavili su jutros oko 9,45 sati građani. Naftna mrlja protezala se od 363. do 366. kilometra toka rijeke Save, a u Slavonskom Brodu se tijekom dana osjetio i snažan miris nafte. Na teren su izašli predstavnici Hrvatskih voda i vodopravne inspekcije kako bi uzeli uzorke vode. Kao i jučer, i danas je trag naftne mrlje vodio površinom Save do dijela toka uz koji je Rafinerija nafte Bosanski Brod.