BiH
6

Maketa debelog crijeva nasred ulice

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske priprema novi program prevencije masovnih nezaraznih bolesti u koje spadaju maligna, kardiovaskularna i druga oboljenja, prilagođenog savremenom načinu života i novim saznanjima u medicini, rekla je pomoćnik resornog ministra Amela Lolić.

Izrada ovog programa u okviru kojeg će biti revidiran postojeći program prevencije trajat će oko godinu dana, a obuhvatit će i karcinom debelog crijeva kao jedan od karcinoma u čijem je liječenju presudna upravo prevencija, odnosno rana dijagnostika.

Kako bi skrenuli pažnju javnosti na ovo oboljenje - kako ga spriječiti, ali i kako živjeti sa njim iz Udruženja stomičara Republike Srpske danas su u Parku "Petar Kočić" u Banjoj Luci postavili maketu debelog crijeva.

Akciju su podržali predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Univerzitetske bolnice - Klinički centar Banja Luka i Udruženja stomičara Srbije poručujući da je karcinom debelog crijeva potpuno izlječiv ako se otkrije na vrijeme i ako se na vrijeme uradi hirurški zahvat.

Nadležni poručuju i da je od početka začeća malignog polipa pa do maligne izrasline u debelom crijevu potrebno deset godina, a u tom periodu neophodno je uraditi kolonoskopski pregled crijeva.

Iz udruženja stomičara Republike Srpske i Srbije kažu da se kesom u stomaku, takozvanom stomom koja se ugrađuje pacijentu nakon operacije karcinoma ili nekog drugog oboljenja debelog crijeva može nesmetano živjeti više decenija.

Oni zato apeluju da građani zdravim načinom ishrane, fizičkom aktivnošću, izbjegavanjem cigareta i alkohola, ali i preventivnim pregledima kod ljekara zaštite svoje zdravlje, a nadležne u oblasti zdravstvene politike da omoguće bolje uslove za život pacijenata sa stomom.