BiH
226

Majkić: Raduju se da komšiji crkne krava umjesto da riješe problem s MMF-om

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić ocijenila je da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer FBiH Fadil Novalić nepotpisivanjem Pisma namjere MMF-u misle da nanose štetu samo RS-u, što nije tačno. Kako kaže, ovakva odluka nam govori samo koliko se oni raduju "da komšiji crkne krava".

Majkić je kazala kako je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću i premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću važnije da ne dobiju sredstva s obzirom na to da misle kako će takvim postupcima više nauditi Republici Srpskoj nego što će nauditi FBiH.

"Oni se poigravaju nečim što bi trebao biti zajednički interes oba entiteta tako da to neće proći a da ne bude na štetu građana Federacije BiH", rekla je Majkić.

Ona je dodala da čelnici izvršne vlasti nisu uradili mnogo toga što su obećali i da ovakav način postupanja samo pokazuje način na koji funkcioniše vlast kada je riječ o ispunjavanju obećanja.

Na pitanje da li otkazivanje aranžmana kao pozadinu ima i vršenje pritiska zbog neusvajanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), Majkić odgovara da su iz RS jasno kazali razloge zbog kojih nisu podržali usvajanje SSP-a.

"Vlada RS-a ne donosi odluke napamet niti da bi nešto usporila. Ono što navodimo su snažni argumenti i iznosimo ih u nadi da će neko pokazati volju da zajednički riješimo te probleme. Očito sve što RS-u odgovara u FBiH ne odgovara. Na takav način je nemoguće praviti život", kazala je Majkić.

Ocijenila je da je problem s MMF-om jedna od odluka koja nam govori koliko se više raduju da komšiji crkne krava nego da se riješi pitanje za koje se očekuje da bude riješeno".

Smatra kako bi se predstavnici izvršne vlasti, a ne novinari trebali baviti odgovorom na pitanje kako će se odgađanje aranžmana s MMF-om i potencijalno otkazivanje odraziti na ekonomsku situaciju u zemlji.

"Time se ne bi trebali baviti novinari već prvenstveno oni čiji je to posao, a to su političari. Pretpostavljam da oni koji su donijeli takvu odluku znaju šta će uraditi. Vrijeme je pred nama i vidjet ćemo kako će opravdati narodu to što nisu donijeli odluku", zaključila je Majkić.