BiH
131

Majke s bebama nakratko blokirale saobraćajnicu u Zenici

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Oko 50 porodilja sa područja Zeničko-dobojskog kantona danas je sa bebama u kolicima ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona tražilo isplatu zaostalih porodiljskih naknada, a nakratko su blokirale i saobraćajnicu tražeći od premijera Vlade ZDK Muniba Husejnagića da im se obrati.

Borba porodilja Zeničko-dobojskog kantona za isplatu porodiljskih naknada još uvijek traje, tako se danas ispred zgrade Vlade ZDK okupilo oko 50 porodilja sa bebama koje su uprkos hladnoći tražile isplatu naknada. One su istakle da im je dosta obećanja da će biti naknade isplaćene te objašnjenja kako novca u budžetu nema.

"Naknade nam kasne evo već četvrti mjesec. Prije izbora su bile isplate naknade, a nakon izbora prestali su i da nam se javljaju na telefon, a ne odgovaraju ni na mailove koje im šaljemo. Samo mi znamo kako naša djeca žive s ovim problemima", kazala je majka bebe od sedam i pol mjeseci Nejra Nišić.

Podršku današnjim protestima ispred zgrade Vlade ZDK dale su i porodilje iz Visokog i Tešnja, koje se nalaze u istim problemima kao i sve porodilje ZDK.

"Beba se hrani hapom koja mjesečno iznosi oko 50 KM, da ne spominjemo i odjeću i pelene i druge izdatke koje imamo, a kako to uspijevamo ne znam. Borim se i danas sam došla ovdje iz Visokog da dam podršku ovim bebama i porodiljama. Žao mi je beba koje su ovdje na hladnom vremenu, a gospoda je gore u foteljama u toplim kancelarijama", izjavila je Nermina Šatrović.

Ministrica finansija ZDK Sabina Heljić je i danas porodiljama kazala kako je situacija u budžetu Vlade ZDK teška, ali da će do kraja godine biti isplaćena jedna porodiljska naknada ukoliko se usvoji odluka da šest miliona KM od MMF-a bude odobreno.

"Nažalost druga tranša kredita nije prošla i iz tog razloga tender za kredit je pao, a banke se nisu potrudile da ispune obećanje. Govorili smo da su ovo kategorije koje su prioritetne, socijalne kategorije, studenti, ali kredit od oko 11 miliona nije realizovan i naišli smo na probleme. Redovno punjenje budžeta je jako loše i u ovom mjesecu ćemo jedva realizovati 70 posto sredstava, a 72 posto nam treba za redovnu plaću i topli obrok. Vlada ZDK radi redovno na tome da nađemo neka vanredna sredstva kako bismo interventno djelovali i nadamo se da će nova skupštinska većina zakazati skupštinu i usvojiti odluku koju ćemo predložiti da MMF-ovih šest miliona bude odobreno do kraja godine", izjavila je Heljić.

Na pitanje novinara da li postoji mogućnost isplate svih zaostalih naknada, Heljić je kazala:

"Teško da će dobiti zaostale rate odjednom, ali planirali smo jednu do kraja godine i to je ono čemu se mogu nadati, a sve ostalo je rano jer ne znamo stav skupštine. Priroitet vlade su uvijek socijalna davanja i transferi, studenti i boračka udruženja, a prije svega toga zakonske obaveze prema uposlenicima."

Porodilje su nezadovoljne odgovorom ministrice Heljić blokirale saobraćajnicu pored zgrade Vlade ZDK, a nakon petnaestak minuta na molbu policijskih službenika oslobodile su saobraćajnicu. Nakon deblokade, porodilje su se uputile u zgradu Vlade ZDK gdje su za sutra dogovorile novi sastanak sa premijerom Husejnagićem i ministricom Heljić.