BiH
863

Maglaj: Za smrt majke dvoje djece optužuju ljekare, na proteste izašlo 200 ljudi

Piše: N. J.
Radnici firme Bontex iz Maglaja danas su u tom gradu organizovali proteste nakon smrti njihove radne kolegice Fate Isić.
Foto: Čitateljka/Klix.ba
Foto: Čitateljka/Klix.ba

Na mirne proteste izašlo je blizu 200 ljudi, a protestovali su navodeći kako je Fata Isić preminula zbog nemara ljekara. Naime, kako su nam potvrdili članovi Fatine rodbine, Fata se porodila u sedmom mjesecu trudnoće u vozilu Hitne pomoći.

"Kada je dobila trudove, ona se javila u Dom zdravlja u Maglaju, odakle su je vozilom Hitne pomoći odmah povezli prema bolnici u Zenici, kako bi se tamo porodila. Međutim, rodila je u vozilu Hitne pomoći. U bolnici u Zenici je ostala tri dana, odakle je otpuštena iako je krvarila, a bila je pod antibioticima.

Nekoliko dana poslije počela je ponovo osjećati zdravstvene tegobe, te je odbila da je vraćaju u Zenicu i tražila da ide u Tešanj. Međutim, kada je došla u bolnicu u Tešanj, odmah su je poslali u bolnicu u Tuzlu, gdje je ubrzo i preminula", kazali su članovi Fatine rodbine za Klix.ba.

Foto: Čitateljka/Klix.ba
Foto: Čitateljka/Klix.ba

Oni dodaju kako vjeruju da ovaj slučaj neće proći bez posljedica, budući da su se u Maglaju i ranije dešavali smrtni slučajevi iz sličnih razloga, odnosno zbog nemara ljekara.

Iza Fate je ostalo dvoje djece, jedno će ove godine krenuti u školu, a drugo koje je rođeno prije vremena je u bolnici u Sarajevu.

Na proteste u 14 sati izašli su Fatine kolege i članovi porodice, a tokom protesta je pročitano i pismo u kome se navodi da je Fata preminula zbog nemara ljekara, čiju odgovornost su okupljeni tražili.

Fata je preminula u ponedjeljak nedugo nakon poroda.