Objavio fotografiju
321

Magazinović: Zašto Predsjedništvo i Tužilaštvo zbog ukradene slike ne reaguju kao u slučaju ikone

A. B.
Magazinović je upitao da li se traga za slikom Magdalena kao za ukrajinskom ikonom
Magazinović je upitao da li se traga za slikom Magdalena kao za ukrajinskom ikonom
Bh. državni zastupnik Saša Magazinović ponovo se oglasio o ukradenoj slici "Magdalena" Đoke Mazalića koja se nalazi u Srbiji, pozivajući Predsjedništvo i Tužilaštvo BiH da reaguju kao u slučaju afere "Ikona".
Nakon što je Magazinović upozorio vlast u Srbiji da će "Magdalena" biti predstavljena povodom manifestacije Novi Sad Evropska prijestolnica kulture, iz Fondacije Novi Sad su se oglasili tvrdeći da to nije istina.

"Džaba šaljete demantije, brišete snimke i fotografije. Zašto ne reaguje Predsjedništvo BiH kao u slučaju ukrajinske ikone? Zašto Tužilaštvo ne formira predmet kao u slučaju ukrajinske ikone?", upitao je Magazinović.

Kako je naveo, za slikom traga i Interpol.

"Da li naše agencije komuniciraju sa Interpolom po ovom pitanju i zašto ne? Šta je urađeno od 2006. godine kada je vlasnik Enver Mulabdić prijavio nestanak slike Federalnom MUP-u?", naveo je Magazinović.

Magazinović je uz navedenu poruku objavio i fotografiju na kojoj se nalazi Damirka Mulabdić sa kćerkom Amrom u naručju, a u pozadini na zidu je okaćena slika "Magdalena".

S druge strane, osim one iz novosadske fondacije, iz Srbije nema značajnih reakcija po ovom pitanju, ali su urađeni "značajni" koraci da se ova slika predstavi kao njihovo nacionalno blago.

Naime, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada je na zvaničnoj stranici objavio digitalnu formu slike "Magdalena".

Magdalena u digitalnom obliku, Izvor: Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada
Magdalena u digitalnom obliku, Izvor: Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada

U opisu su objasnili vrijeme njenog nastanka kao i tehniku kojom je rađena, a ono što je promijenjeno je ime pa se djelo zove "Magdalena pokojnica".

Pravi vlasnici slike su Damirka i Enver Mulabdić, državljani Bosne i Hercegovine, a umjetničko djelo je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila nacionalnim spomenikom.