BiH
10

Magazinović: Osmić je tražio izvještaj o obilježavanju Dana Vojske RS-a

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović kazao je danas novinarima u Sarajevu da je ministar odbrane Zekerijah Osmić zatražio izvještaj o obilježavanju Dana Vojske Republike Srpske u Banjoj Luci.

"Prema podacima kojima raspolažem, ministar je potpisao odluku i protokol o obilježavanju kao što se to čini svake godine. Odmah po dolasku uočena su odstupanja od samog protokola i odmah po povratku ministar Osmić je obavezao Generalni inspektorat da mu dostavi nalaz i prijedlog mjera", pojasnio je Magazinović.

Dodao je da sva odstupanja koja su postojala od protokola su se događala mimo ministra i on je reagirao odmah nakon uočenih odstupanja te će u narednom periodu obavijestiti javnost šta se s tim dešava.

Naime, Klub Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH zatražio je na današnjoj sjednici rekonstrukciju Vijeća ministara BiH odnosno smjenu ministra odbrane BiH Zekerijaha Osmića i smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije.

Poslanica SBB-a Ismeta Dervoz kazala je da je 12. maja u Kasarni "Kozara" u Banjoj Luci održana zvanična ceremonija povodom obilježavanja Dana 3. pješadijskog puka Oružanih snaga BiH i Dana Vojske Republike Srpske.

"Ministar nije adekvatno reagirao na zloupotrebu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika ove ceremonije koji je u svom obraćanju Oružane snage BiH predstavio kao entitetsku vojsku, kao ni intoniranje entitetske himne na proslavi od državnog značaja", pojasnila je Dervoz.

Dodala je da je Osmić time učestvovao u antiustavnom rušenju Oružanih snaga BiH što je učinio Dodik i drugi predstavnici RS-a u kršenju protokola koji je ranije utvrdilo Ministarstvo na čijem je čelu.

"Što se tiče same ove inicijative, da je Klub poslanika SBB-a tražio informaciju o tome šta se desilo, pa na osnovu te informacije i dobijenih podataka pokrenuo inicijativu, to bi bilo korektno. Ovako su ušli u situaciju da sami presuđuju o nečemu o čemu mislim da nisu do kraja upoznati", mišljenja je Magazinović.

Ocijenio je da je najbolje objašnjenje ove inicijative dao jedan od poslanika SBB-a, a to je da "predizborna kampanja služi za sve za šta se ne mogu skupiti glasovi".

Poslanik SBB-a Mirsad Đugum u okviru inicijativa poslanika zatražio je i smjenu ministra Lagumdžije obrazlažući ovaj zahtjev nezadovoljstvom građana njegovim radom koji od 7. februara protestuju širom BiH.

Magazinović je kazao u vezi s tim da sve što se dešava na današnjoj sjednici ide u svrhu predizborne kampanje, gdje ljudi pokušavaju iskoristiti i zloupotrijebiti parlamentarnu skupštinu.

"Volio bih da danas bude usvojen što veći broj tačaka dnevnog reda, time i zakona, ali kako su stvari krenule, bojim se da to neće biti slučaj", zaključio je Magazinović.

Naime, na dnevnom redu sjednice su inicijative za smanjenje plaća, za neradne dane za vrijeme vjerskih praznika, inicijativa za formiranje Vrhovnog suda BiH te Ministarstva poljoprivrede na državnom nivou i druge brojne tačke.