BiH
0

Mađarska optimist u pogledu reforme policije u BiH

FENA
Nije nam drago što u Bosni i Hercegovini nije usvojen zakon o reformi policije i to će djelomično zaustaviti mogućnost ispunjavanja kriterija za potpisivanje Sporazuma o stabilnosti i pridruživanju, ali smo mi u Mađarskoj uvjereni da će, iako postoje manji zastoji, nastavak svih tokova ići u predviđenom pravcu.

To je izjavio danas predsjednik Republike Mađarske Laszlo Solyom (Laslo Šojom) nakon završenih zvaničnih razgovora državnih delegacija BiH i Mađarske u Predsjedništvu BiH u Sarajevu, gdje su ambasador BiH u Mađarskoj Branimir Mandić i ambasador Mađarske u BiH Imre Varga potpisali dva međudržavna dokumenta: Protokol o uspostavljanju međuvladine mješovite komisije za suradnju i Memorandum o razumijevanju o učešću BiH u Projektu "Pečuj - glavni grad kulture Europe - 2010".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je naglasio da je ova posjeta mađarske delegacije ujedno prvi, na ovakav način zvanični bilateralni kontakt predsjednika Mađarske i Predsjedništva BiH te da se on dešava u kontinuitetu „jer je to u nepunih godinu dana treća zvanična posjeta na najvišem nivou Mađarske, što govori o odnosima dviju prijateljskih zemalja“.

U današnjim razgovorima je konstatirano da nema otvorenih pitanja između dviju zemalja te da ima još bilateralnih sporazuma i ugovora koje treba na ovakav način regulirati.

Razgovarano je i o obimu ekonomske suradnje između dvije države, koji se kreće na nivou oko 600 miliona KM i u kome BiH ima deficit.

BiH je izrazila želju da se taj deficit izbalansira.

„Konstatirali smo da postoji velika mogućnost za takav pristup rješavanju bilateralnih ekonomskih pitanja, jer bh. izvoz raste posljednjih godina“, kazao je Komšić.

BiH je pozdravila zainteresiranost i učešće mađarskih firmi u privatizacijskim procesima u BiH. Naglašeno je da je koridor V-C strateški interes BiH, a i Mađarske.

Solyom je kazao da Mađarska nastavlja pružati pomoć i podršku Bosni i Hercegovini, naročito u pravosuđu tj. u edukaciji policije i upravnih organa. Potvrdio je želju i zajedničke napore u izgradnji koridora V-C i spajanja sjevernog s južnim dijelom ovog prostora Evrope, od Baltika do Jadrana.

„Mađarskoj kao članici EU jako je važno da u regionu u kome se nalazimo budu mir i stabilnost“, kazao je mađarski predsjednik, dodajući da je u današnjem razgovoru sa zadovoljstvom zaključeno da je većina stanovnika i političara u BiH simpatizer Evropske unije.