BiH
18

Lukač: Građani da ostanu mirni, policija neće dozvoliti nove incidente

FENA
Dragan Lukač
Dragan Lukač
Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač pozvao je večeras u Zvorniku sve građane da ostanu mirni, ističući da će policija, u skladu s svojim ovlaštenjima, istražiti napad na policijsku stanicu u toj općini.

Oko 19 sati napad na policijsku stanicu u Zvorniku, u kojem je ubijen jedan, a ranjena dva policajca, izvršio je Nerdin Ibrić (1991.) iz sela Kučić Kula kod Zvornika, a Lukač tvrdi da se prema informacijama s kojima sada raspolažu radi o "terorističkom djelu“.

"Pozivam sve građane da ostanu mirni i svi će dobiti kompletnu informaciju o čemu se ustvari radi", rekao je Lukač koji je nakon večerašnjeg napada na policijsku stanicu hitno došao u Zvornik te najavio da će ostati u toj općini i tokom noći.

On je za RTRS rekao da se nada da neće doći do bilo kakve osvete ili bilo čega što bi moglo uznemiriti RS i BiH te da će policija poduzeti mjere da zaštiti sve građane.

Tvrdi i da su "od jednog policajca bošnjačke nacionalnosti u Zvorniku dobili informaciju da se Ibrić zadnjih mjeseci čudno ponašao te da se prilikom molitve u džamiji posebno izdvajao, da je klanjao po vehabijskim običajima“.

"Sve upućuje da je vezan s vehabijskim pokretom. Vidjet ćemo da li je povezan s drugim licima i da je ovo planirani i pojedinačni napad", ustvrdio je on.

Lukač je ponovio da je stepen sigurnosti u svim stanicama policije podignut na najveći mogući nivo.

"Sutra ćemo da obezbjedimo škole i vrtiće", dodao je ministar unutrašnjih poslova RS-a.

Potvrdio je da je naredio da Specijalna jedinica policije RS-a krene prema Bijeljini i Zvorniku kako na tom području, eventualno, ne bi došlo, naveo je, do nekih drugih aktivnosti, a kako bi se izbjegli mogući incidenti.

"Policija će spriječiti bilo koga da pravi dalje incidente", dodao je on.

Lukač je kazao da je razgovarao s ministrom sigurnosti Draganom Mektićem te direktorom SIPA-e Goranom Zubcem te da se očekuje dolazak bh. tužilaca u Zvornik koji će voditi istragu, budući, kako je naveo, da se radi o terorističkom aktu.

Načelnik Zvornika Zoran Stevanović pozvao je sve građane na Zvornika na toleranciju te naveo da je večerašnji napad najnemiliji događaj od rata do danas.

"Radi se o osobi koja je u Zvorniku završila Medicinsku školu, da ništa nije upućivalo na neko neobično ponašanje, ali da je u posljednjih pola godine primjećeno njegovo 'devijantno ponašenje'", rekao je Stevanović odgovarajući na pitanje o informacijama koje on ima o napadaču na policijsku stanicu.

I predsjednik Skupštine općine Zvornik Mersad Mehmedović je apelovao na građane da se suzdrže od bilo kakvih reakcija kako bi policija istražila sve motive ovog događaja.