SIPA
0

Lukač dobio nalog za istragu dan prije isteka mandata

SRNA
Dragan Lukač
Dragan Lukač
Tužilac Tužilaštva BiH Harij Furlan 8. septembra je pod oznakom "hitno i povjerljivo" izdao naredbu SIPA-i da prikupi dokaze i pokrene istragu o izgradnji autoputa Banjaluka-Gradiška, zgrade Vlade RS i RTV doma i okonča je do decembra.

Ova naredba, koja je u posjedu "Nezavisnih novine", proslijeđena je pomoćniku direktora SIPA-e Draganu Lukaču samo dan prije isticanja njegovog mandata na ovoj funkciji.

Furlan je naložio da budu prikupljeni podaci o svim kooperantima na izgradnji autoputa Banjaluka-Gradiška, te da bude obavljen uvid u njihove finansijske izvještaje i poslovne knjige.	

Firma "Integral inženjering" na izgradnji autoputa ima više stotina kooperanata i to su uglavnom firme iz Republike Srpske (RS), tako da će se sve one naći na udaru istražnih organa.

Furlan je ovom naredbom naveo da je neophodno da SIPA nastavi sa prikupljanjem dokaza o nezakonitostima u izgradnji zgrade Vlade, autoputa i RTV doma i da u svemu tome "sačuva visok stepen povjerljivosti i zaštite svih podataka".

On   traži da ga svakih deset dana SIPA usmeno izvijesti dokle je došla u prikupljanju dokaza, te im daje saglasnost da mogu da zatraže čak i pretrese i policijske akcije radi oduzimanje predmeta od osumnjičenih u ovoj istrazi.
	
Rok koji je dao za prikupljanje dokaza o izgradnji autoputa i zgrade Vlade RS je 16. oktobar, dok je rok za prikupljanje dokaza o RTV domu 12. decembar.
Stručnjaci koji su vidjeli Furlanovu naredbu u 24. tačke smatraju da bi cijeli timovi policajaca morali da rade danonoćno da bi prikupili sve dokumente koje je zatražio, ali da to ne bi mogli da urade ni za šest mjeseci.

Tužilac Furlan je požurio da istragu završi do 12. decembra i podigne optužnicu do 31. decembra, kada ističe mandat stranim sudijama i tužiocima u pravosuđu BiH, a ova optužnica treba da obuhvati imena premijera RS Milorada Dodika, ministra saobraćaja Nedeljka Čubrilovića, ministra finansija Aleksandra Džombića, vlasnika firmi "Integra" i "Integral inženjering" Slavice i Slobodana Stankovića, direktora RTRS Dragana Davidovića i još dva lica.

U izvještaju o počinjenom krivičnom djelu koji je Lukač dostavio Furlanu u februaru bilo je 15 imena, a Furlan je istragu otvorio protiv osam lica iz RS s premijerom na čelu.

List navodi da ova naredba dokazuje da je Tužilaštvo u panici, da SIPA nije imala dokaze i da Furlan ne bi tek sada izdavao široke naredbe da bi došao do bilo kakvog dokaza o počinjenom krivičnom djelu.