Pljačke turista
0

Lopovi ruše imidž bh. gostoprimljivosti

Sarajevo-x.com
Turistički informativni centar u jeku turističke sezone zaprimio je veliki broj pritužbi od strane turista koji posjećuju BiH i njen glavni grad, a koji se tiču sigurnosti njihovog novca i druge imovine, kazala je Raza Mešanović, stručni saradnik u Centru, komentirajući članak o tri francuska državljanina koja su pokradena u vozu na liniji Zagreb- Sarajevo, koji je jučer objavljen na našem portalu.

"Čuli smo za slučaj pljačkanja u noćnom vozu, a nedavno nam je i jedna djevojka prijavila da joj je neko oteo kameru. Sve su učestalije krađe po ulicama kada turisti idu u organizovani obilazak grada, posebno u centru i u starom dijelu grada, gdje je i najveća koncentracija džeparoša", ističe Mešanović, te dodaje da je evidentno da su u jeku ljetne sezone potrebne pojačane kontrole u gradu.

Iz Željeznica Federacije BiH navode da posljednji događaji imaju naznake mnogo šire problematike u društvu, no naglašavaju činjenicu da su i Bosanci i Hercegovci poznati po gostoprimljivosti.

"Zato domaćina još više boli ako se ružne stvari dešavaju u njegovom dvorištu. Posebno se loše osjećamo kada su naši gosti ugroženi. Ipak, bezobzirnost kriminalaca i način ispoljavanja sile prema nedužnima zahtjeva energične i radikalne mjere u očuvanju ličnog i profesinalnog digniteta svih nas. Zato ŽFBH poduzimaju adekvatne mjere, u saradnji sa nadležnim policijskim institucijama, uključujući i vlastite bezbjedonosne potencijale, da se na lokalnom nivou izborimo protiv organizovanih grupa mafijaša", kazao je za naš portal Samir Kadrić, portparol Željeznica Federacije BiH.

Ističe da način djelovanja kriminalaca zahtijeva kompletnu društvenu organizovanost svih relevetnih struktura u borbi protiv organizovanog kriminala.

"Jasno, sve ovo su samo efekti nedovoljnog ekonomskog i pravnog uređenja bh. društva, a ceh plaćaju, nažalost, nedužni domaći i strani građani", dodaje on.

Kako navode u Željeznicama FBiH, većina slučajeva pljačkanja putnika, a posebno stranih državljana, dešavaju se na dijelu pruge od državne granice Republike Hrvatske do Doboja, koja pripada entitetu Republike Srpske i Željeznica RS-a.