BiH
44

Logorašima iz Omarske zabranjeno da posjete mjesto stradanja

Klix.ba
Bivšim logorašima iz Prijedora i članovima porodica ubijenih u logoru Omarska danas, na Dan pobjede nad fašizmom i Dan logoraša, uprave kompanija Mittal i Novih rudnika Ljubija zabranile su ulazak u krug rudnika Omarska, mjesto zatočenja više hiljada Bošnjaka i Hrvata u proteklom ratu, saznaje agencija Anadolija.

Predstavnik NVO Izvor iz Prijedora, Edin Ramulić, izjavio je da je " još jednom pred zatvorenom kapijom Omarske mrak pobijedio svjetlost".

"Još jednom je pobijedio fašizam, na mjestu najvećeg koncentracionog logora u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, iako se ta Evropa zaklinjala da se to više nikada ne smije ponoviti", kazao je Ramulić.

On je u izjavi za agenciju Anadoliju kazao da su predstavnike Udruženja, koja okupljaju bivše logoraše i porodice ubijenih Prijedoračana, na kapiji Mittala dočekali stražari koji su ih grubo vrijeđali, provocirali i prijetili policijom ukoliko se odluče da polože cvijeće pred kapiju rudnika.

"Iako su vlasnici Mittala stranci, žalosno je što su i direktor novih rudnika Ljubija i čuvari fabrike, naši sugrađani koji i te kako znaju šta se ovdje događalo 1992. godine. Njihovo ponašanje samo je dokaz da se ništa nije promijenilo u odnosu na protekli rat", naglasio je Ramulić.

Član Udruženja logoraša "Prijedor 92" Sudbin Muslić kazao novinaru Anadolije da je "bilo strašno stajati pred kapijom bivšeg logora, u koji nisu mogli ući i položiti cvijeće za sve ljude koji su tamo stradali".

"U meni i u svima nama miješali su se i očaj i tuga i bijes. Mi smo u Prijedoru danas ponovo žrtve, ovaj put političke manipulacije, ali od svega je strašnije što je Prijedor ponovo postao simbol uspona i pada suživota", poručio je Musić.

Izrazio je nadu da će vrijeme zla nekad proći i zaključio da je „žalosno što se Prijedor ni 20 godina od zla koje ga je zadesilo ne mijenja“.

Funkcioner Stranke za BIH i čovjek koji je sa svojim sugrađanima Bošnjacima i Hrvatima tokom minulog rata prošao najstrašnije torture zatočenja u logorima Omarska i Manjača. Muharem Murselović, istakao je za Anadoliju da je "licemjerno i cinično da vlast u RS obilježava Dan pobjede nad fašizmom, a da se ovakve stvari dešavaju u Omarskoj".