BiH
65

Ljeto na Vrbasu: Promocija zdravog života i ljubavi prema rijeci i prirodi

Piše: E. B.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U petak, 8. jula, počinje sportsko-zabavni spektakl Ljeto na Vrbasu koji se u Banjoj Luci tradicionalno održava 63. put zaredom i trajat će do 24. jula.

"Ovo je jedna od najstarijih manifestacija u Bosni i Hercegovini i zbog njene vrijednosti i sadržajnosti zajednička je obaveza i organizatora i građana Banje Luke da sve protekne najljepše što može. Ljeto na Vrbasu promoviše ljubav prema rijeci Vrbas, prirodi i zdravom životu", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije Banje Luke.

Banjalučka lasta - rizičan, ali atraktivan skok

Najinteresantniji događaj koji krasi Ljeto na Vrbasu jesu skokovi banjalučke laste sa Gradskog mosta. Oni se održavaju od 1936. godine, a više o njima govorio je Zoran Stanković, koordinator ovog takmičenja.

"Skokovi će se održati 10. juna u 16 sati. Imamo 25 prijavljenih skakača od kojih je sedam iz Banje Luke. Ostali skakači dolaze iz sedam gradova susjednih država i radi se o najboljim regionalnim skakačima", najavio je Stanković i naglasio da će se na takmičenju skakati isključivo banjalučka lasta.

"Skok banjalučka lasta se razlikuje od drugih skokova po tome što je pokojni profesor Petrićević u banjalučku lastu unio određene gimnastičke elemente", objasnio je Stanković.

On je kazao da posebna karakteristika ovog skoka jeste sama dubina Vrbasa ispod Gradskog mosta koja je oko dva i po metra, a visina skakaone je više od 11 metara, što zahtijeva veliko znanje, koncentraciju i preciznost skakača.

Program Ljeta na Vrbasu

Organizacionom odboru Ljeta na Vrbasu ove godine pridružilo se i Udruženje za sport i rekreaciju Banje Luke.

"Pored skokova s mosta, trke dajaka i kajaka mi smo se potrudili da uvrstimo još neke sportske događaje kao što su odbojka i fudbal na pijesku te takmičenje u basketu", rekao je predsjednik udruženja, Vladimir Kuvelja.

Poznata banjalučka košarkašica Slađana Golić koja radi u organizaciji sportskih događanja Ljeta na Vrbasu najavila je da će se turnir fudbala na pijesku održati od 15. do 17. jula na plaži kod Zelenog mosta, gdje će se takmičiti i mlađe generacije.

Od 22. do 24. jula na istom mjestu će se održati i turnir odbojke na pijesku, a prijave timova se mogu izvršiti u prostorijama turističke organizacije Banje Luke.

Osim ovih događaja, na plaži kod Zelenog mosta 24. jula u 10 sati će se održati Kotlićijada, gdje će takmičari odmjeriti snage u pravljenju gurmanskih specijaliteta. Na istom mjestu u 16 sati će se održati i trka kajak čamcima, a trka dajak čamcima u tri kategorije počet će u 17 sati.

U okviru Ljeta na Vrbasu 8. i 9. jula održat će se vatrepolo turnir veterana u bazenima Fortuna (naselje Petrićevac) od 18 do 21 sati, a bit će organizirana i obuka ronjenja za djecu i roditelje od 15. do 17. jula u bazenima aqua parka Aquana.

Trubački sabor će se održati 16. jula u 20 sati na tvrđavi Kastel, a od 15. do 17. jula u terminu od 10 sati bit će organiziran Sajam suvenira i rukotvorina Zlatne ruke Banje Luke.