BiH
0

Livno: Srednjoškolci od sutra ponovo u školskim klupama

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Učenici srednjih škola na području svih šest opština Livanjskog kantona, nakon dvije sedmice prinudnog zimskog odmora, sutra će se ponovo vratiti u školske klupe, dok će učenici osnovnih škola, zbog štrajka prosvjetnih radnika, do daljeg ostati kod kuće.

Štrajkački odbor Sindikata zaposlenih u osnovnom obrazovanju i vaspitanju ovog kantona obavijestio je učenike i njihove roditelje da će prosvjetni radnici u osnovnim školama u Livnu, Tomislavgradu, Kupresu, Glamoču, Bosanskom Grahovu i Drvaru, nastaviti štrajk u koji su stupili 8. februara, u skladu sa odlukom Sindikata od 21. januara.

Sindikat je izrazio žaljenje zbog štrajka u koji su bili primorani stupiti zbog neformiranja nove kantonalne Vlade i neusvajanja budžeta za ovu godinu, zbog čega su budžetski korisnici ostali bez plata, iako su, kako ističu, cijele prošle godine upozoravali predstavnike političkih stranaka u kantonalnoj skupštini na ovakav scenario.

Potpredsjednik i portparol Sindikata osnovnog obrazovanja Filip Čelar, za generalni štrajk zaposlenih u osnovnim školama Livanjskog kantona, optužio je izabrane zvaničnike koji ni više od 16 mjeseci od opštih izbora nisu uspjeli formirati vlast i usvojiti budžet, i koji su jedini krivci što je ovaj kanton u političkom, ekonomskom i socijalnom kolapsu.

Čelar je poručio da će prosvjetni radnici, u skladu sa zakonom, za vrijeme štrajka biti na radnim mjestima u školama, ali da neće izvoditi nastavu jer će učenici biti u svojim kućama.

On je dodao da će štrajk biti prekinut pod uslovom da bude formirana nova Vlada, usvojen budžet za ovu godinu i da Vlada pisanim aktom Sindikatu garantuje pregovore o uslovima rada prosvjetnih radnika u 2012. godini.