Detalji ekstradicije
16

Lirim Bytyqi BiH je izručen zbog pokušaja ubistva Amira Pašića Faće 2007. godine

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Lirim Bytyqi (Bitići) zvani Svraka izručen je danas u Bosnu i Hercegovinu prema potjernici koja ga tereti za pokušaj ubistva Amira Pašića Faće u u Ulici Bazardžani na Baščaršiji u Sarajevu. Ista osoba paralelno se sumnjiči i za ubistvo Ramiza Delalića Ćele, a taj postupak vodi državno Tužilaštvo.

Kako nam je potvrdila glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Azra Bavčić, Bytyqi je izručen u našu zemlju zbog krivičnog djela iz 2007. godine.

"Kantonalno Tužilaštvo Sarajevo tražilo određivanje pritvora za Bytyqija, a Sud je izdao naredbu za raspisivanje potjernice i po toj potjernici je lišen slobode", kazala nam je Bavčić.

Bytyqi je danas oko 12:30 preuzet na graničnom prijelazu Orašje, a trenutno je smješten je u Kazneno - popravni zavod Sarajevo, potvrđeno je za Klix.ba iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Direktor Granične policije Zoran Galić za Klix.ba je kazao da je temeljem međunarodnog akta (ekstradicija) hrvatska policija na međunarodnom graničnom prijelazu Orašje izručila graničnoj policiji BiH Bytiqyja, koji je predat kasnije sudskoj policiji Federacije BiH.

Podsjećamo, Bytyqi se i prema predmetu Državnog tužilaštva BiH tereti za ubistvo Ramiza Delalića. On je osumnjičen da je zajedno sa još jednom osobom u Delalića ispalio više hitaca iz automatske puške sa prigušivačem. Oni su Delalića sačekali ispred zgrade u Odobašinoj ulici gdje je iznajmljivao stan, a nakon ubistva su pobjegli sa Audijem A6.