BiH
13

Lijanovićevi radnici traže zarađeni novac: Od inspekcije smo se krili u šumi

Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
U krugu fabrike Lijanovići u Širokom Brijegu danas su opet protestovali bivši radnici ove firme tražeći isplatu zaostalih plaća.

Nakon što je u petak ujutro više od stotinu bivši radnika protestovalo ispred sjedišta firme, jutros u osam sati su se ponovo okupili ispred sjedišta firme tražeći svoje neisplaćene plaće s obzirom na to da neki od radnika čak 16 mjeseci nisu primili plaće.

Također, radnicima već 12 godina nije uplaćen radni staž, a pogotovo su uznemireni zbog priča da će firma biti iznajmljena turskim poduzetnicima.

Kako su nam radnici rekli, na jednim od ulaznih vrata u sjedište firme Lijanovića stoji natpis "ASJA d.o.o.".

"To firma dotičnog Sadika koji je došao sa porodicom iz Turske u Široki Brijeg i doveo desetak svojih radnika i osigurao im smještaj i radnu dozvolu u Širokom Brijegu", kažu nam radnici.

"Dvije i pol godine radim, a plaće već duže vrijeme nema. Inspekcije su često dolazile ali mi od toga nemamo nikakve koristi. Imamo svoje porodice kod kuće, treba jesti, živjeti i djecu školovati. Ako je neko uzeo ovu firmu to nama ne smeta, neka nastavi raditi, ali mi tražimo samo svoje što smo zaradili i ništa drugo", kazao je Andrija Kraljević jedan od radnika kojeg smo zatekli ispred sjedišta firme Lijanović.

Kraljević je dodao kako su svi radnici radili nacrno i da traže "mizerne plaće koje su krvavo u sve tri smjene zaradili u ovoj firmi".

"Mi nismo vandali, ne želimo uništavati imovinu firme. Dolazimo ovdje da ih upozorimo da smo još živi i da postojimo, jer je ove sve stvarno sramotno", kazao je Kraljević.

"Trinaest godina radim u ovoj firmi i samo sam prvu godinu bila osigurana i već dvanaest godine nemam dana uplaćenog radnog staža i imam još novčana potraživanja u visini od 4.070 KM ", kazala je ogorčena Marina Knezović, također jedna od bivši radnika ove firme.

Ona nam je pojasnila da su radnici od 2003. godine bili primorani da potpišu da pristaju da idu na evidenciju Zavoda za zapošljavanje i da će ih nakon tri mjeseca ponovo osigurati.

"Evo prođe 12 godina mi se još i dalje vodimo na Zavodu za zapošljavanje. Što ministar Jerko Lijanović govori da ovo nisu njegove firme to je laž. One su njegove i povlači on osobno sve konce u njima samo se vode na papiru na nekim ljudi koji su lojalni njemu", kazala je Knezović.

Svi radnici su, kako kaže ona, radili nacrno, a pred dolazak inspekcije, za što su uvijek imali dojavu, bježali su iz prostorija firme i krili se dok inspekcija ne ode.

"Skrivali smo se svugdje, čak i u okolnoj šumi koja se nalazi u blizini tvornice. Znalo je pobjeći i sakriti se od 50 do 60 radnika. Također nas je prisiljavao da glasamo za njega i vrbujemo svoje porodice i poznanike da daju glas za Narodnu straku radom za boljitak uz prijetnju otkazom, a istina je da je po glasu davao 100 KM. Ono što smo dobili plaća to je bilo pola novac pola bonovi", istakla je na kraju razgovora Knezović

Na prostestu se se okupili radnici, vozači, skladištari i prerađivači iz Lijanovićevih firmi Junita, Alpen Mit, ZDI Produkt, Laktat...