BiH
413

Lijanović: Nogometna reprezentacija zaslužuje tekst himne u Brazilu

Piše: J. H.
Mladen Ivanković Lijanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) (Foto: N. G./Klix.ba)
Mladen Ivanković Lijanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba) (Foto: N. G./Klix.ba)
Ukoliko Vijeće ministara BiH i Parlament BiH postupe prema inicijativi zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Mladena Ivankovića Lijanovića, naša zemlja mogla bi do kraja ove ili početkom naredne godine dobiti tekst nove himne.

Naime, zastupnik Lijanović će na današnjoj sjednici pokrenuti inicijativu kojom će se zadužiti Vijeće ministara naše zemlje da izradi prijedlog teksta himne BiH i kroz izmjene Zakona o državnoj himni prijedlog teksta dostavi u parlamentarnu proceduru što prije, a kako je Lijanović naveo, najkasnije do kraja ove godine.

"Plasman reprezentacije na Svjetsko nogometno prvenstvo je zapažen u cijelom svijetu. Nepostojanje teksta himne nije ono što bh. nogometna reprezentacija zaslužuje. Bez pjesme je upola manje vrijedno ono o čemu se govori, a to nogometaši ne zaslužuju. Naš zadatak i obaveza prema reprezentaciji je da imamo tekst himne", kazao je Lijanović.

Podsjetimo, Parlament BiH je u augustu 2001. godine donio Zakon o državnoj himni BiH kojim je naša zemlja dobila melodiju himne, ali ne i tekst.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Procedura za izbor teksta počela je 2007., odnosno 2008. godine, kada je formirana Komisija za izbor teksta himne. Međutim, više od pet godina kasnije, Bosanci i Hercegovci za postojeću melodiju himne nemaju odgovarajući tekst.

Lijanović kaže da bi cijela procedura u vezi sa pripremom i izborom teksta građane BiH koštala blizu 62.000 KM.