Federalni ministar
0

Lijanović: Donijeti strategiju borbe sa uvoznim lobijima

FENA
Jerko Ivanković Lijanović
Jerko Ivanković Lijanović
Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine Jerko Ivanković razgovarao je u četvrtak u Sarajevu s predstavnicima udruženja poljoprivrednika Federacije BiH, stoji u saopćenju iz ureda za Odnose s javnošću Narodne stranke Radom za boljitak.

"Vrijedni poljoprivredni proizvođači danas su na sastanku upoznati da smo u potpunosti ispoštovali dogovore s prošlog sastanka, da u Federalnom ministarstvu radimo u dvije smjene, da ja neću ići na odmor ove godine i da imamo na raspolaganju 20 miliona konvertibilnih maraka da se isplate poticaji za prvu polovicu ove godine, tako da svi proizvođači mogu u ovome mjesecu dobiti novce. Prevara poljoprivrednika u Federaciji BiH prouzrokovana odnosom bivše vlade Federacije BiH ostavila nam je u obavezu isplatu iz perioda njihovog mandata i zbog toga ćemo u ponedjeljak, 8. avgusta, održati vanrednu sjednicu Vlade FBiH na kojoj ćemo pokušati iznaći rješenja za taj period. Ta prevara poljoprivrednih proizvođača teška je negdje oko 12 miliona konvertibilnih maraka. Pogrešna politika, koja je proteklih petnaest godina vođena prema poljoprivrednicima dovela je do opravdanih nezadovoljstava poljoprivrednika, koje i ja, kao ministar, svesrdno podržavam jer ih razumijem. Podržavam njihove proteste uz napomenu da smatram da se njihovo nezadovoljstvo treba iskazivati prema Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH jer su to institucije koje treba da donesu propise o zaštiti domaće proizvodnje i jasnu strategiju borbe sa uvoznim lobijima koji uništavaju naše proizvođače", izjavio je Jerko Ivanković Lijanović.

Na sastanku s predstavnicima udruženja poljoprivrednika bio je i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, koji obećao da će se odmah pristupiti riješavanju problema poljoprivrednika, stoji na kraju saopćenja.