BiH
20

Lični djelić historije: Građani Sarajeva podijelili uspomene iz Prvog svjetskog rata

Piše: I. P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH u Sarajevu danas je počeo projekat "Dani prikupljanja uspomena iz Prvog svjetskog rata 1914. - 1918.".

Riječ je o projektu organizacije Europeana koja za cilj ima stvaranje jedinstvene evropske arhive iz perioda Prvog svjetskog rata. Vrata Biblioteke bit će otvorena u petak i subotu, između 10 i 18 sati.

"Prostor će biti otvoren za sve one koji imaju bilo kakve uspomene vezane za Prvi svjetski rat, porodičnu priču ili predmet vezan za tu priču kao što su slike, fotografije, dnevnik, oružje ili bilo koja sitnica. S tim mogu doći kod na su Biblioteku gdje će zadužene osobe zabilježiti njihovu priču i fotografisati predmete koji će im potom biti vraćeni", rekla je za Klix.ba Muamera Smajić, voditeljica Stare i rijetke zbirke i rukopisa te koordinatorica projekta.

Projekat traje od 2011. godine, a započeo je u Engleskoj na Univerzitetu Oxford. Europeana se potom priključila Oxfordu nakon čega je održano prikupljanje u Njemačkoj. Poslije su uslijedili slični događaji širom Evrope gdje je upriličeno čak 180 dana prikupljanja.

"Paralelno sa događajem u Sarajevu prikupljanje se održava u Poljskoj i Češkoj. Nadamo se dobrom odzivu jer je izuzetno važno da doprinesemo zajedničkoj kulturnoj ostavštini vezanoj za period Prvog svjetskog rata. Nadamo se da će građani razumjeti i imati sluha da učestvuju u kreiranju ovog jedinstvenog panevropskog arhiva", rekla je Smajić.

Način pohrane

Fotografija se postavi na podlogu nakon čega slijedi fotografisanje jedne pa druge strane. Materijal se pohranjuje u eksterni hard disk nakon čega će biti podignuta na web stranicu Europeana.eu. Klasično skeniranje se izbjegava jer se želi postići bolja fotografija, uključujući oštrinu i detalje. Ukoliko je predmet trodimenzionalan slijedi fotografisanje iz svih uglova.

U petak do 12 sati došlo je nekoliko osoba sa svojim pričama, a prikupljeno je više od 16 fotografija iz perioda Prvog svjetskog rata. Organizatori se nadaju da će u subotu odziv biti puno veći.