BiH
16

Lazović: Brisel traži da "trčimo" prema Evropi, a Dejtonski sporazum nam "svezao noge"

FENA
Miro Lazović (Foto: Klix.ba)
Miro Lazović (Foto: Klix.ba)
Miro Lazović, dugogodišnji političar u Bosni i Hercegovini, učesnik bh. delegacije u dejtonskim mirovnim pregovorima 1995. godine, povodom 19. godišnjice postignutog mirovnog sporazuma, za Agenciju Fena je rekao da su tim ugovorom svakom Bosancu i Hercegovcu "svezane noge", a iz Brisela se od njih sada traži nemoguće, da brže "trče" prema Evropi.

Lazović to naglašava u prilog njegovom stavu da je Dejtonskom sporazumu učvršćivanjem mira u BiH istekao rok i da je sam sebe doveo u poziciju da se mora mijenjati, posebno Aneks 4. koji se odnosi na Ustav Bosne i Hercegovine.

Već 19 godina svaki Bosanac i Hercegovac živi u stanju diskriminacije pošto ga je taj sporazum stavio u podređeni položaj u ostalim dijelovima zemlje, kaže Lazović o "oktroisanom, nametnutom" dejtonskom rješenju čija je osnovna funkcija bila da dovede mir.

Očekuje da će nakon njemačko-engleske inicijative, i Evropa, pogotovo Sjedinjene Američke Države, shvatiti da moraju biti prisutnije na ovom prostoru u smislu insistiranja kod novih bosanskohercegovačkih vlasti da se jače angažiraju na evroatlantskim integracijama zemlje, što podrazumijeva ugrađivanje demokratskih standarda u njen ustav.