BiH
51

Lažna vijest na Facebooku, Nele ne dolazi u Sarajevo da promoviše svoju knjigu

Klix.ba
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Promocija knjige "Fajront u Sarajevu" frontmena bivše sarajevske rock grupe Zabranjeno pušenje Nenada Jankovića, poznatijeg kao Nele Karajlić, bit će održana u subotu, 14. februara 2015. godine, na Jahorini u Taverni hotela Bistrica od 20:00 sati.

Facebook page "Fajront u Sarajevu - Dr Nele Karajlic" objavio je informaciju kako će promocija Karajlićeve knjige biti održana i u Sarajevu, i to 28. februara u klubu Cinemas Sloga, nakon čega su uslijedili brojni komentari negodovanja i nevjerice, praćeni uvredama.

"Hrabro, nema šta" - samo je jedan od pristojnijih komentara na ovu objavu, a budući kako je riječ o neverifikovanom Facebook profilu, odlučili smo provjeriti o čemu se radi.

U beogradskoj izdavačkoj kući Laguna, u čijem je izdanju izašao "Fajront u Sarajevu", za Klix.ba je potvrđeno kako se promocija neće održati u Sarajevu, te kako se radi o netačnoj informaciji.

Podsjećamo, promocija knjige Neleta Karajlića održana je u Beogradu u junu 2014. godine, te u Banjoj Luci u septembru iste godine.

Knjiga je, prema riječima autora, pokušaj da razmišljanjima i sjećanjima napravi presjek jednog vremena i čuvenih osamdesetih u kojim je "rock muzika bila religija", te da iz sebe izvuče sve ono što zna o jednom zanimljivom vremenu u kojem je jedan svijet nestajao, drugi nastajao i u kojem su se lomili kapitalizam i komunizam.

Karajlić je svojom knjigom, kako kaže, publici želio ostaviti "sliku tadašnje Jugoslavije", a nada se kako će njegovo djelo mnogi čitati i za 20 godina.

"Jugoslavija je imala neke svoje loše, neke dobre strane, ali zbog nje smo ušli u takav haos kakve su bile devedesete", izjavio je autor na promociji u Banjoj Luci.