BiH
0

Laurens: Izborni zakon se ne mijenja pred izbore

FENA
Šef Delegacije Monitoring tima Generalnog sekretarijata Vijeća Evrope Jean Louis- Laurens izjavio je danas u Banjoj Luci da je pitanje statusa Srebrenice pred lokalne izbore veoma osjetljivo, ali da institucija koju predstavlja zastupa vladavinu prava i stav da se izborni zakon ne mijenja neposredno pred izbore.

"Jedino se u ovoj fazi, kada će se uskoro proglasiti predstojeći izbori, nadamo da će biti što veći odziv birača", rekao je Laurens u izjavi novinarima nakon razgovora s Igorom Radojičićem, predsjednikom Narodne skupštine RS-a.

Radojičić je o pitanju lokalnih izbora i inicijativi stranaka iz Federacije BiH da se u izbornim pravilima mijenja status Srebrenice kazao da izbori trebaju biti zvanično objavljeni za petnaestak dana, te da je to slobodno takmičenje bez obzira na nacionalnu, etničku, vjersku i rasnu pripadnost.

"Smatramo da je to osnov slobodnih izbora svuda pa i u Srebrenici", rekao je Radojičić.

Laurens je s predsjednikom Narodne skupštine RS-a razgovarao o ispunjavanju obaveza koje je BiH preuzela članstvom u Vijeću Evrope, kao i ustavnim promjenama u RS-u, kojim bi se entitetski Ustav uskladio s evropskim poveljama o pravima i o lokalnoj samoupravi te konvencijom o pravima djeteta.

"Bit ćemo veoma zadovoljni da dobijemo komentare Vijeća Evrope prije nego što konačan prijedlog amandmana na Ustav RS-a dođe u Skupštinu RS-a", kazao je Radojičić.

Laurens je kazao da mu je drago čuti da RS briše smrtnu kaznu iz svog ustava.

Na sastanku je razgovarano i usvajanju zakona o reformi policije u BiH što će dovesti do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, što je, kazao je Laurens, veliki korak za našu zemlju.

Bilo je riječi i o regionalnim prilikama, a predsjednik parlamenta RS-a predočio je predstavnicima Monitoring tima osnovne elemente skupštinske rezolucije usvojene o Kosovu, koja je bila predmet interesovanja Vijeća Evrope.

Također, razgovarano je i o proceduri promjene simbola i uspostavljanju institucije ombudsmena u skladu sa zakonom na nivou BiH.

Predsjednik parlamenta RS-a Radojičić izrazio je nadu da će BiH ispuniti preuzete obaveze, čime bi prestale stalne monitoring misije.

Predstavnici Delegacije Monitoring tima Generalnog sekretarijata Vijeća Evrope razgovarali su danas u Banjoj Luci i s predsjednikom i premijerom RS-a Rajkom Kuzmanovićem i Miloradom Dodikom.